Oh wat een jaar is de titel van een retrotainmentshow – zo noemt RTL het – waarin Chantal Janzen samen met captains Ruben Nicolai en Carlo Boszhard teruggaat naar een jaar. Als het programma over tien jaar nog bestaat, weet ik zeker dat 2020 aan bod komt. Als het niet eerder is.

Want, oh wat een jaar was 2020. In de eerste tweeënhalve maand leek het erop dat het een topjaar zou worden; de zon scheen toen nog hoog aan de hemel voor onze branche. Het coronavirus was een ver-van-mijn-bed-show, tot het in maart begon te donderen en we met z’n allen in een storm met windkracht 10 terechtkwamen. Wie mij een jaar geleden zou hebben gezegd dat er amper drie maanden later geen vliegtuigen zouden vliegen, de scholen dicht zouden zijn, de anderhalvemeter-afstand zou bestaan en dat we met z’n allen zoveel mogelijk binnen zouden blijven, had ik diegene echt voor gek verklaard. Maar het gebeurde wel.

Een en al ellende, behalve voor de supermarktdirecteuren. Nederland hamsterde toiletpapier en klapte voor de mensen in de zorg. Op de redactie van TravelPro klapte wij óók keihard voor jullie! En dat doen we nog steeds.

Als Mark Rutte de reisstop even tussen neus en lippen door verlengt tot half maart en een paar dagen later het reisadvies voor de hele wereld op oranje zet, kan ik wel janken. Vooral omdat de branche al héél lang wacht op sectorspecifieke steun. Geen enkel bedrijf kan toch een jaar overleven zonder omzet en nauwelijks perspectief?

Het meest irritante vind ik dat jullie je continu moeten verantwoorden aan de gemiddelde Nederlander. Dat mensen zich schamen om op reis te gaan en door Rutte als asociaal worden bestempeld. Nou Mark, ik ben veel liever op de Canarische Eilanden dan in de Albert Heijn. #ikdoeookmee, want als er wordt gezegd dat de plaatselijke bloemist door de lockdown vijf weken geen omzet heeft, roep ik dat de reisbranche dat al onderhand een jaar al niet heeft. En stil zijn ze, nou ja de meesten dan. Maar soms lijkt het alsof ik tegen dovemansoren praat.

Een stel oren die horen bij mensen die straks als eerste bij jullie op de stoep staan, daar ga ik gewoon vanuit. Wedden dat het storm gaat lopen?

Laten we hopen dat we over een paar jaar tegen elkaar kunnen zeggen: ‘2020 was vreselijk, maar we hebben het mooi met z’n allen geflikt.’ Want, oh wat een jaar.

Voor nu, fijne feestdagen, maar vooral een heel goed – persoonlijk en zakelijk – en gezond 2021 en hopelijk zien we elkaar snel!

Sharon Evers
Sharon@travelpro.nl

 

 

What do you want to do ?

New mai

What do you want to do ?

New mail