De berichtgeving over het coronavirus in Nederland draait op volle toeren, maar hoe zit het eigenlijk in het buitenland?

Sinds de sluiting van de buitengrenzen van het Schengen gebied afgelopen dinsdag 17 maart voor 30 dagen, zijn sommige binnengrenzen echter ook geheel of gedeeltelijk gesloten als gevolg van besluitvorming door Europese regeringen. Frankrijk is beperkt toegankelijk maar kent wel een lockdown. Graag informeren wij u over de laatste stand van zaken.

Lockdown in Frankrijk
In heel Frankrijk moeten burgers met ingang van 17 maart 12.00 uur binnenblijven voor een duur van minimaal twee weken. Het is verboden de straat op te gaan, behalve om de volgende redenen en alleen op voorwaarde dat men in het bezit is van een schriftelijke verklaring voor de verplaatsing:

  • Noodzakelijke verplaatsing om medische redenen of vanwege werk (alleen als thuiswerken niet mogelijk is);
  • Hulp aan kwetsbare personen of zorg voor kinderen met inachtneming van de hygiënevoorschriften om verspreiding van het virus te voorkomen;
  • Het kopen van levensmiddelen of noodzakelijke boodschappen in de nabijheid van de verblijfplaats;
  • Lichaamsbeweging in de directe omgeving van de verblijfplaats, alleen en niet met een groep.
  • Bent u op doorreis dan zijn de grenzen nog wel open, maar dan dient u in het bezit te zijn van de bovengenoemde schriftelijke verklaring. Het formulier is in het Frans, dit geeft mogelijk onduidelijkheden. Daarom vindt u via de website van de ANWB een vertaling in het Engels om het invullen te vergemakkelijken. Let op! Dit in het Engels vertaalde formulier is niet geldig, en dient enkel als hulpstuk om het Franse formulier goed te kunnen invullen.

Maatregelen in Frankrijk vanaf 15 maart
Deze maatregelen volgen op een serie maatregelen die sinds 15 maart van kracht zijn:

  • Sluiting van alle openbare plekken (winkels, musea, bars, restaurants, theaters, discotheken), met uitzondering van essentiële winkels voor dagelijkse benodigdheden, zoals supermarkten, apotheken, levensmiddelenwinkels, banken, tabakswinkels en benzinestations. Deze maatregel geldt van 15 maart 2020 tot en met 15 april 2020.
  • In Parijs zijn op last van de Parijse gemeenteraad ook de parken en tuinen tot nader order gesloten.
  • Bij restaurants en cafés mogen maaltijden wel worden afgehaald, en in hotels en pensions is roomservice toegestaan.
  • Overheidsdiensten blijven werken, waaronder het openbaar vervoer.
  • Reizen en bijeenkomsten moeten beperkt worden, behalve wanneer dit strikt noodzakelijk is. Daarnaast zijn bijeenkomsten van meer dan 100 personen verboden.
  • Schepen met meer dan 100 passagiers mogen niet aanmeren in Corsica en niet aanmeren of voor anker gaan in de binnenwateren of territoriale wateren van de Franse overzeese gebieden (de eilanden Guadeloupe, Martinique, La Réunion, Frans-Polynesië), of van Saint-Barthélemy en Sint-Maarten, Saint-Pierre-et-Miquelon evenals Wallis en Futuna, behalve wanneer hiervoor uitzondering is verleend door de gerechtigde staatsvertegenwoordiger voor deze genoemde gemeenschappen.
  • Sluiting van crèches, scholen en universiteiten voor een duur van minimaal 15 dagen (vooralsnog tot en met 29 maart 2020) en voor zo lang als nodig is met ingang van maandag 16 maart 2020.
  • Alle Fransen worden verder dringend verzocht om thuis te werken vanaf maandag 16 maart.

Raadpleeg voor officiële en realtime informatie over de situatie en maatregelen in Frankrijk de website van de Franse overheid.

Meer informatie is ook te vinden op de website van de Franse Ambassade in Nederland.

Wie zich in Frankrijk bevindt kan altijd contact opnemen met de Nederlandse Ambassade in Parijs.

Voor actuele updates over dit onderwerp, kunt u ook terecht op onze site France.fr

“Wij wensen iedereen in de reissector veel sterkte toe de komende tijd”, laat het Team Atout France (het Frans Bureau voor Toerisme) weten.