Nieuws

Cruiseschepen niet meer welkom in Venetië na aanvaring

Deel dit artikel

Cruiseschepen zijn vanaf eind deze maand niet meer welkom in het centrum van Venetië, dat heeft Danilo Toninelli (de Italiaanse minister van Infrastructuur en Transport) laten weten nadat vanochtend het cruiseschip MSC Opera in aanvaring is gekomen met een dok en een toeristenboot in Venetië. Daardoor zijn vijf mensen gewond geraakt.

Het schip van 54 meter hoog en 275 meter lang, met plek voor 2.679 passagiers, naderde de terminal op het kanaal van Giudecca waar het  waarschijnlijk door een technische storing en/of gebroken kabel tussen het cruiseschip en sleepboot misging waardoor de steiger en een nabijgelegen schip van Uniworld River Cruises werden geraakt.

Enkele omstanders vielen tijdens de paniek die ontstond in het water. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht. Volgens Nederlandse opvarenden van de Opera had het veel slechter kunnen aflopen. Ook de burgemeester van Venetië liet weten dat de ramp het bewijs was dat cruiseschepen niet meer welkom zijn in het kanaal van Giudecca en daardoor niet meer langs het San Marco-plein kunnen varen. Sinds 1 mei entreegeld betalen om de stad in te komen.

Lees verder onder de video.

De veiligheid van de wateren in en rondom Europese steden is volgens sommigen in het geding. Vorige week crashte een cruiseschip met een plezierboot op de Donau in Boedapest waardoor meerdere mensen om het leven kwamen. Ook op het IJ in Amsterdam is er weleens sprake van bijna aanvaringen. Zo veroorzaakte het Zwitsers rivercruiseschip Vista Explorer vorig jaar bijna een aanvaring op het IJ met een binnenvaartschip (zie video hieronder).


Deel dit artikel
Vorige bericht

OAD-curatoren stoppen per direct met publiekelijke rapportage

Volgende bericht

KLM en TU Delft werken aan nieuw vliegtuigontwerp

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.