Nederland stelt met ingang van 12.00 uur vandaag een vluchtverbod in op vluchten vanuit landen in zuidelijk Afrika, dat heeft minister Hugo de Jonge daarnet bekendgemaakt. Zuid-Afrika wordt toegevoegd aan landen met een zeer  hoog risico.

Passagiers die nog onderweg zijn vanuit zuidelijk Afrika naar Nederland worden getest op Schiphol en moeten vervolgens in quarantaine. Er zouden nog twee vluchten onderweg zijn.

Eerder werd bekend dat de Europese Unie vluchten vanuit zuidelijk Afrika een halt wil toeroepen om de verspreiding van een nieuwe COVID-19-variant tegen te gaan. Ursula von der Leyen (voorzitter Europese Commissie) stelt in een verklaring voor om in nauwe samenwerking met de lidstaten de noodrem te activeren om het vliegverkeer vanuit de Zuid-Afrikaanse regio te stoppen”.

Onder andere Groot-Brittannië en Israël besloten gisteren al om al het vliegverkeer van en naar Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Lesotho en Eswatini tijdelijk op te schorten in verband met een nieuwe coronavariant.