Toerisme op Lombok en de tropische Gili-eilanden (Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno) komt weer op gang. De wederopbouw van de eilanden, die in augustus getroffen zijn door twee aardbevingen, verloopt goed.

De infrastructuur op Lombok is (op enkele uitzonderingen in het noorden en oosten van het eiland na) weer volledig functioneel. De openbare veerdienst tussen Bali en Lombok is sinds medio augustus alweer operationeel en de speedboten vanaf Bali varen vanaf begin september weer. De internationale luchthaven Lombok is open en functioneert met een passagiersvolume van ongeveer 10.000 mensen per dag weer normaal.

De renovatie van de Gili-eilanden is, met behulp van regeringstroepen, goed op weg. De meeste lokale en internationale inwoners zijn teruggekeerd naar hun eiland en zijn actief betrokken bij de wederopbouw. Zo konden de eerste hotels en bedrijven opnieuw worden geopend. Sinds 17 augustus zijn de Gili-eilanden alweer te bereiken met de openbare veerboot vanuit Lombok. Op 25 augustus keerden de eerste toeristen terug naar Gili Trawangan en Gili Air.

De Indonesische president Joko Widodo heeft na de aardbeving een halfjaarlijkse opbouwfase voor Lombok en de Gili-eilanden ingesteld. Van 26 augustus 2018 tot 26 februari 2019 zal de regering slachtoffers van de aardbeving ondersteunen en financiële noodhulp bieden voor de bouw van aardbevingsbestendige huizen en infrastructuur. De eerste fase is gericht op de heropbouw van openbare voorzieningen zoals scholen, markten en ziekenhuizen. Deze fase zou, volgens President Widodo, eind december 2018 voltooid moeten zijn. Hij heeft zijn steun aan het eiland toegezegd en indien nodig wordt de assistentie periode verlengd.

De gouverneur van de Kleine Soenda-eilanden (Nusa Tenggara), dr. THG. M. Zainul Majdi benadrukt dat de meeste schade is aangericht in het noorden van Lombok. De programma’s voor wederopbouw richten zich op deze regio. De rest van het eiland is grotendeels gespaard gebleven door de aardbeving. De westkust rond het resort Sengiggi herstelt zich snel en een meerderheid van de hotels en toeristische bedrijven verwelkomen al gasten of zijn van plan om dit de komende weken te doen. Populaire toeristische gebieden in het zuiden (Kuta, Mandalika), maar ook de zuidkust en zuidwestkust (Sekotong, Gili Kede) hebben geen schade opgelopen en de toeristische infrastructuur functioneert normaal. Veel hotels bieden speciale tarieven om toeristen aan te trekken. Toeristen zijn dan ook van harte welkom! De bevolking is vaak afhankelijk van toerisme en werkt hard mee om spoedig van deze natuurramp te herstellen.

Het Ministerie van Toerisme heeft een centrum voor crisiscrisis opgezet (“Crisiscentrum voor toerisme”). Speciaal gedetacheerde werknemers controleren regelmatig of hoe het gaat met de toegankelijkheid van de eilanden en hoe het gaat met de herstelwerkzaamheden van de attracties: Is de toegang gemakkelijk, zijn er voldoende on-site voorzieningen. Er worden regelmatig verklaringen en updates gegeven op de speciaal hiervoor bestemde webpagina: https://www.indonesia.travel/gb/en/darksite/lombok-earthquake.

Het Ministerie van Toerisme van Indonesië is bezig met het opzetten van co-marketingcampagnes gepland met diversen promoters en luchtvaartmaatschappijen in binnen- en buitenland om zo de groei van het toerisme te bevorderen. De focus van deze promotionele activiteiten blijven gericht op de tien geselecteerde bestemmingen buiten Bali (“de tien nieuwe Bali’s”) en daar hoort Lombok ook bij.

Indonesië is niet alleen populair bij Nederlandse toeristen: 14 miljoen bezoekers van over de hele wereld bezochten het land vorig jaar en bereikte zo een groei van bijna 22 procent. Nederland noteerde in 2017 een lichte groei met 205.000 Nederlanders die voor Indonesië als vakantie bestemming kozen.