Air Italy (voor september 2018 nog Meridiana) heeft zojuist aangekondigd dat ze hun activiteiten onmiddellijk opschorten tot en met 25 februari 2020. Alle Air Italy-vluchten worden volgens de airline uitgevoerd door andere luchtvaartmaatschappijen.

“Van 11 tot en met 25 februari 2020 worden alle Air Italy-vluchten uitgevoerd door andere luchtvaartmaatschappijen op de tijden en op de dagen zoals gepland; alle passagiers die na 25 februari 2020 vluchten hebben geboekt (heen of terug) worden beschermd of volledig terugbetaald”, zo meldt de luchtvaartmaatschappij. De airline, waar zo’n 1.200 mensen werken, zou in 2019 een verlies hebben geleden van een slordige € 200 miljoen.

Alle lijnvluchten (heen of terug) tot en met 25 februari 2020 (inclusief de eerste vertrekken op de ochtend van 26 februari 2020 van binnenlandse vluchten naar Malpensa en vanaf de luchthavens Male en Dakar) worden uitgevoerd, zonder wijzigingen aan de originele geplande datums en tijden en onder dezelfde vluchtomstandigheden. Passagiers kunnen met hun ticket vliegen.

“Als alternatief kunnen passagiers altijd kiezen voor een volledige terugbetaling van het ticket door een e-mail te sturen naar restituties@airitaly.com of door contact op te nemen met hun reisbureau vóór de vertrektijd van hun vlucht”, aldus de airline, die op haar website uitlegt wat reizigers/partners te doen staat…

In een reactie op het faillissement laat minderheidsaandeelhouder Qatar Airways weten dat het sinds de overname (op 28 september 2017) altijd heeft geloofd in (de mogelijkheden van) Air Italy. “Ondanks onze rol van minderheidsaandeelhouder heeft Qatar Airways vanaf het begin continu alle mogelijke ondersteuning geboden aan Air Italy. Van het vrijgeven van vliegtuigen van onze vloot en het bestellen van nieuwe vliegtuigen voor Air Italy tot het ondersteunen van managementkeuzes en het injecteren van kapitaal. Qatar Airways stond klaar om opnieuw zijn bijdrage te leveren, maar dit zou alleen mogelijk zijn geweest met de inzet van alle aandeelhouders.”