Eurostar meldt dat de nieuwe rechtstreekse verbinding van Londen naar Amsterdam start op 4 april 2018. Tickets zijn te koop vanaf 20 februari.De lancering van de route van Londen naar Amsterdam markeert een historische mijlpaal in de uitbreiding van internationale hogesnelheidstreinen en revolutioneert de verbinding tussen deze belangrijke reisbestemmingen.

Voor het eerst kunnen reizigers slechts in drie uur met een snelheid van 300 km/u van St Pancras International in hartje Londen rechtstreeks naar Nederland reizen. Na een uitgebreide voorbereiding en talloze tests op de Nederlandse hogesnelheidslijn en de bouw van Eurostar-terminals in Amsterdam en Rotterdam, start de nieuwe route van Eurostar naar Nederland op 4 april 2018 met tickets vanaf € 40 enkele reis. Er zullen twee treinen per dag rijden vanuit London St Pancras International naar Rotterdam en Amsterdam met vertrek om 08.31 uur en 17.31 uur.

In de beginperiode rijden reizigers rechtstreeks van Londen naar Rotterdam en Amsterdam. Op het traject van Amsterdam/Rotterdam naar Londen reizen reizigers met Thalys tot Brussel-Zuid, waar de paspoort- en veiligheidscontroles plaatsvinden. Vervolgens nemen ze een Eurostar-aansluiting naar Londen.

De overstap tijdens de reis naar Londen is een tijdelijke maatregel terwijl de regeringen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland een overeenkomst sluiten dat het mogelijk maakt om paspoortcontroles uit te voeren bij vertrek in Nederland, net als in de andere belangrijke Eurostar-bestemmingen*. De regeringen hebben toegezegd om deze overeenkomst tegen eind 2019 in te voeren, zodat Eurostar-reizigers in beide richtingen van een rechtstreekse reis kunnen genieten.

Een markt met veel groeipotentieel

Met jaarlijks meer dan 4 miljoen reizigers tussen Londen en Amsterdam is de markt even groot als die tussen Londen en Parijs ten tijde van de introductie van Eurostar in 1994. In de afgelopen drieëntwintig jaar is de markt voor reizen tussen Londen en Parijs meer dan verdubbeld, doordat reizigers in toenemende mate kiezen voor de hogesnelheidstrein in plaats van het vliegtuig. Naarmate de populariteit van Nederland als belangrijke zakelijke en toeristische hub toeneemt, is het potentieel voor de nieuwe dienstverlening en de volledige markt aanzienlijk.

Nicolas Petrovic, CEO Eurostar:“De lancering van onze nieuwe route naar Nederland is een spannende stap voorwaarts voor reizen over het Kanaal en luidt een nieuw tijdperk in voor de internationale hogesnelheidstreinen. Met een rechtstreekse verbinding van Londen naar Nederland, België en Frankrijk, hervormen we het reizen tussen het Verenigd Koninkrijk en drie van Europa’s belangrijke handelsnaties. Onze nieuwe route markeert het hoogtepunt van de omvangrijke investering in hogesnelheidstreinen aan beide zijden van het Kanaal. Door de investering van 1 miljard Britse pond in onze nieuwe hoogtechnologische treinen en de verbeterde connectiviteit op het Europese netwerk, kunnen reizigers nu genieten van een snelle, naadloze treinverbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland en van een compleet nieuwe reiservaring.”