Nadat we vorige week op TravelPro.nl het nieuwsbericht plaatsten over een storm die zich mogelijk zou ontwikkelen tot orkaan/medicane (‘vrijdag of zaterdag kan dit systeem uitgroeien tot een orkaan’, bron: Weeronline) boven de Middellandse Zee kregen we op Facebook de reactie om te stoppen met paniek zaaien en het verspreiden van ‘fake news’.

Voor de duidelijkheid even de volledige reactie: ‘Laten we aub gewoon blijven doen. Een dagje storm met windkracht 9 komt meerdere keren per jaar voor in Nederland en valt erg mee. Vorige week nog was dit het geval in noordwest Nederland. Stop met paniek zaaien en ‘fake news’ verspreiden. Kranten en nieuwszenders nemen het over en de klant raakt weer helemaal in paniek’.

Laat ik vooropstellen, wij zijn erg blij met reacties op onze nieuwsberichten, ook wanneer het in eerste instantie misschien negatief lijkt. Feedback op berichtgeving is en blijft dan ook van harte welkom. Om aan nog betere berichtgeving te doen, schakelen we dan ook maar al te graag jullie hulp in. Een reactie als die hierboven, heeft mij er maar weer van bewust gemaakt om nog meer de reisprofessional te plaatse in te schakelen om de ‘onwetende’ consument en sensatiebeluste media te informeren en te wijzen op de feiten.

Ter info, een bericht over een mogelijke medicane plaatsen we natuurlijk niet van het een op het andere moment. Wat eraan voorafging? Een check leerde dat meteorologen van internationale weerstations tot Weeronline, KNMI en Weerplaza waarschuwden voor de medicane, waarvan er sinds er wordt gemeten in totaal zeven werden genoteerd. Daarnaast werden lokale nieuwssites gecheckt, die lieten zien dat er van Italië tot de westkust van Turkije de nodige voorbereidingen werden getroffen.

Natuurlijk is er vaker sprake van een dagje storm met windkracht 9, ook in Nederland, maar in onze ogen was er nu sprake een uitzonderlijk geval (ook gezien de statistieken). Als redactie waren we het erover eens dat het belangrijke informatie kon bevatten voor de reisbranche die jullie misschien ook willen doorgeven aan klanten. We zagen dat het bericht ook werd gedeeld door reisorganisaties.

Eerlijk is eerlijk, over een storm in Turkmenistan of Sao Tomé zullen we inderdaad minder snel berichten, gezien het geringe aantal (Nederlandse) toeristen dat die bestemmingen aandoet. Zeggen jullie het maar: willen jullie wel of geen nieuwsbericht over extreem slecht weer (lees: orkaan) op komst richting een bestemming waarvan we weten dat er veel Nederlanders naartoe gaan?

Onjuiste berichtgeving en ‘negatief’ nieuws over bestemmingen die voor de Nederlandse reisbranche belangrijk zijn, leiden altijd tot discussie in de reiswereld. Of het nu dus gaat over weersvoorspellingen of over politieke spanningen. Inderdaad, vaak is er sprake van een storm in een glas water, maar zo af en toe komt het voor dat reizigers de kracht van de reisprofessional nodig hebben om de ‘storm’ te trotseren. Better safe than sorry.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl