De vulkaan Mount Agung op Bali heeft dinsdag as tot wel 700 meter hoogte boven de 3.031 meter hoge berg gespuwd. Het vliegverkeer ondervindt vooralsnog geen hinder.

De Bali Tourism Board (BTB) ‘Mount Agung Task Force’ dringt er bij het publiek op aan om officiële bronnen te controleren, zoals de Bali Tourism Board, PVMBG en MAGMA Indonesia en niet te worden beïnvloed door dramatische ‘hoax’ -rapporten afkomstig van het sociale netwerk en een aantal buitenlands persbureau.

Volgens de World Organisation of Volcanic Observatories (WOVO) is code ‘oranje’ van toepassing op Mount Agung. De WOVO-classificatie wordt gebruikt door vliegeniers. Oranje geeft aan dat de vulkaan een verhoogde kans op een uitbarsting vertoont, maar waarbij er weinig of geen vulkanische as in de atmosfeer wordt uitgestoten.

De laatste afgelopen tijd is er veel seismische activiteit rond de vulkaan, die continu in de gaten wordt gehouden door de Geologic Disaster Mitigation Agency (PVMBG). Volgens de PVMBG is er sprake van plaatselijke explosies door het vele water en de hitte in de vulkaan.

Na de laatste uitbarsting van deze week heeft de PVMBG zijn huidige waarschuwingsniveau niet verhoogd. Inwoners van Bali en toeristen zijn er aan herinnerd om uit de rode zone te blijven, een gebied van zo’n zes tot zevenenhalve kilometer.

‘Medewerkers van rampenteams staan ​​in de buurt van de uitlopers van de berg stand-by om het publiek onmiddellijk te adviseren en hulp te bieden als er een plotselinge verandering optreedt in de alarmstatus van de vulkaan’, zo laat Bali Tourism Board weten in een officieel statement. Mensen die rondom de vulkaan wonen, hebben gezichtsmaskers gekregen om ademhalingsproblemen te voorkomen mocht het volume vulkanisch stof van de berg toenemen.

Dorpen en gemeenschappen die binnen de rode zone vallen zijn Dusun Br. Belong, Pucang en Pengalusan (Desa Ban); Dusun Br. Badeg Kelodan, Badeg Tengah, Badegdukuh, Telunbuana, Pura, Lebih and Sogra (Desa Sebudi); Dusun Br. Kesimpar, Kidulingkreteg, Putung, Temukus, Besakih en Jugul (Desa Besakih); Dusun Br. Bukitpaon en Tanaharon (Desa Buana Giri); Dusun Br. Yehkori, Untalan, Galih en Pesagi (Desa Jungutan) en een deel van Desa Dukh.

In de afgelopen weken hebben meer dan 140.000 mensen een ander onderkomen gezocht. De laatste keer dat de vulkaan daadwerkelijk uitbarstte was in 1963. Door die uitbarsting stierven bijna 1.600 mensen.