CoronavirusNieuws

“Het kabinet laat kleinschalige reisorganisaties en zelfstandige reisadviseurs in de kou staan”

Het gesprek van woensdag jl. met staatssecretaris Mona Keijzer heeft helaas geen extra steunmaatregel opgeleverd voor de kleinschalige reisondernemers, stelt de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) teleurgesteld vast. “Het kabinet laat daarmee de kleinschalige reisorganisaties en zelfstandig reisadviseurs in de kou staan”, aldus voorzitter Ton Brinkman.

Onderwerp van het gesprek met Keijzer was de huidige mismatch tussen de bestaande steunmaatregelen en de behoeftes van de kleinere reisorganisaties en zelfstandige reisadviseurs (ZRA’s). Doordat veel van deze ondernemers vanuit huis of locatie onafhankelijk werken, komen zij niet in aanmerking voor vergoeding vanuit het Corona-noodpakket. Met de aanpassingen van vandaag is daar geen structurele oplossing voor geboden.

Een op het laatste moment nog ingebracht gemotiveerd verzoek van voorzitter Brinkman om alle Kleinschalige Reisorganisaties en alle zelfstandig reisadviseurs (ZRA’s) een eenmalige vergoeding van € 10.000,– te verstrekken, te financieren uit het Voucherfonds (Budgetneutraal) heeft nog niet tot een positieve beslissing geleid. Deze vergoeding dient als compensatie voor de annuleringskosten welke veel van deze ondernemers moeten afschrijven en is gelijk aan de IJskastvergoeding voor de horeca, of de Vuurwerkvergoeding dan wel de Voorraadvergoeding voor de Retail. VvKR blijft strijden voor het onrecht dat de reisbranche wordt aangedaan en dan met name de Kleinschalige Reisorganisaties.

Een jaar geen inkomsten
“We zijn zeer teleurgesteld” stelt Ton Brinkman, “onze leden voelen zich in de steek gelaten door de overheid. De reisbranche ligt nu al 10 maanden vrijwel volledig stil, met uitzondering van enkele vakantieweken in een beperkt aantal gebieden in en rond Nederland. Eer dat er weer veilig en verantwoord vakantiereizen georganiseerd kunnen worden – want daar staan we voor! – is er ruim een jaar voorbij zonder inkomsten maar met wel vaste lasten en nieuwe inkoopkosten om straks ook weer reizen te kunnen aanbieden. Financiële ondersteuning is dus onmisbaar!”

© 2021, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

Oostdam: "We hadden onze hoop gevestigd op meer sectorspecifieke maatregelen"

Volgende bericht

Bijna alle vakantiegangers naar buitenland bereid tot vaccinatie

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.