CoronavirusNieuws

Kleine ondernemers in de reisbranche in gesprek met politiek na brandbrief

Naar aanleiding van een brandbrief aan politici over de situatie waarin ZRA’s/kleine reisondernemingen zich bevinden, is Bram Beurskens (persoonlijk reisadviseur Travel Counsellors en initiatiefnemer van de brandbrief) uitgenodigd om middels een call in gesprek te gaan met enkele politici van de VVD over de financiële situatie van ZRA’s/kleine reisondernemingen. Naast Beurskens zullen zo’n zeven andere reisprofessionals worden toegevoegd aan de groep, zodat alle takken uit de sector worden vertegenwoordigd.

De brandbrief, een initiatief naar aanleiding van de voorwaarden voor de tweede fase van de steunmaatregelen, vond al snel gehoor vanuit Den Haag. “Het begrip voor deze noodkreet was er”, zo laat Beurskens desgevraagd weten aan TravelPro over de reactie op de brandbrief van zelfstandig reisadviseurs (ZRA’s), mobiele reisagenten en andere kleine ondernemers in de reisbranche, ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen. De initiatiefnemers laten tevens weten dat er reeds een eerste telefoongesprek is geweest met Remco Dijkstra (VVD-Kamerlid). Ook de PvdA heeft aan diverse mensen laten weten het signaal vanuit de branche op te pakken.

In de brief wordt gesteld dat het water de kleine reisondernemers echt aan de lippen staat. “Sterker nog, dat we simpelweg dreigen te verdrinken ondanks het feit dat we een gezond bedrijf hebben. Daarnaast willen we u het belang van onze specifieke branche binnen de reissector schetsen. En tot slot willen we u wat werkdruk wegnemen en hebben we reeds een aantal schriftelijke vragen voor uw fractie richting bewindsvoerders alsmede een motie voorbereid die u helpen om het voor ons op te nemen richting het kabinet. In die motie leest u ook onze uiteindelijke broodnodige vraag terug aan u en onze regering.”

“Je ziet vakgenoten die in onrust zitten en je ziet dat er vragen zijn”, zo laat Beurskens aan TravelPro weten op de vraag hoe hij op het idee kwam om een brandbrief te schrijven. Beurskens, regionaal politiek actief, laat tevens weten: “Je ziet dat collega’s in de reisbranche het idee hebben dat de kleine reisondernemers het ondergeschoven kindje dreigen te worden. We hebben het tweede steunpakket afgewacht. Daarin werd met anderhalf woord over de reisbranche gesproken, maar met geen enkel woord over de kleine reisondernemer.”

“Vele branches hebben u in de afgelopen weken verzocht om steun. Vanuit onze hoek is het vooralsnog angstvallig stil geweest. Het feit dat u niet eerder van ons gehoord heeft, is te verklaren, want wij hebben het razend druk. Er worden uiteraard geen reizen geboekt maar de dagen vullen zich vanaf het begin van de coronacrisis met repatriëren, omboeken, annuleren, informeren, regelen, geruststellen, en het verkondigen van een moeilijke boodschap omtrent vouchers. De continu veranderende regelgeving kost in dit proces ook enorm veel tijd. Met andere woorden, wij zijn meer dan fulltime aan het werk ten dienste van onze klanten, de reisconsument. En dit alles zonder inkomsten, hierover later meer”, zo staat te lezen in de brief.

“Onze insteek is het dienen van ons gezamenlijk belang.” Beurskens is op de hoogte dat er door ANVR en grote reisbedrijven al veel overleg plaatsvindt met de politiek. “Wij hebben ook alle vertrouwen in de gesprekken die zij voeren, maar het gaat ons er in dit geval om dat kleine reisondernemers worden gehoord. Dit betreft onze individuele zorgen. Wij als kleinere ondernemers willen onze specifieke zorgen kunnen uiten, zonder er de anderen die in gesprek zijn met de politiek voor de wielen te rijden. We zijn uiteindelijk één branche en we moeten het samen doen. Of ik het gesprek en de toekomst positief in zie? Stap 1 (gehoor vinden) is gezet en gelukt, stap 2 is in gesprek en dat gaat gebeuren en stap drie ligt in handen van de politiek. We gaan het zien, maar ik heb er alle vertrouwen in dat de markt zich gaat herstellen en dat de consument weer de weg naar de reisbranche weet te vinden.” Ook ANVR-directeur Frank Oostdam, die op de hoogte wordt gehouden door de initiatiefnemers, heeft al laten weten dat hij het een “mooi nieuw initiatief” vindt.

 

 

© 2020, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

1 Comment

  1. 22 mei 2020 at 16:39

    Ik hoop dat er ook gekeken wordt naar de vele reisbloggers en inspiratiesites / affiliates die ook tussen wal en schip vallen met de meeste maatregelen. Ook hier zijn veel zeer gezonde bedrijven, die het nu erg moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.

Vorige bericht

Portugal neemt weer een stap in het geleidelijk openstellen van de economie en het sociale leven

Volgende bericht

VvKR stuurt open brief aan staatssecretaris Mona Keijzer

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.