Maar liefst 108 cruiseschepen doen dit jaar Rotterdam aan, een aantal dat de haven mede te danken heeft aan het feit dat rederijen massaal Amsterdam vaarwel zeggen nadat de hoofdstad een extra belasting van € 8 heft per cruisepassagiers. “We kunnen wel zeggen dat dat niet goed is voor de cruisemarkt in Noordwest-Europa”, zo laat Nick Hoogeweij (Cruise Port Rotterdam) weten aan RTV Rijnmond.

Nog nooit eerder werd Rotterdam aangedaan door zoveel schepen. Hoogeweij laat aan RTV Rijnmond weten dat er in Rotterdam op dit moment geen sprake is van een belasting voor cruisepassagiers. “We hebben de hotels waar men belasting betaalt.” Over het aantal klachten en of de schepen niet slecht zijn voor het milieu laat hij weten: “Afgelopen jaar hebben we twee officiële klachten ontvangen en we gaan in gesprek met bewoners. De cruisewereld loopt ver voorop als het gaat om duurzaamheid.”

Costa Mediterranea (6 mei), Costa Smeralde (22 oktober) en de MSC Grandiosa (4 november) zijn enkele van de twaalf schepen die Rotterdam nog nooit eerder aandeden. Vandaag werd het cruiseseizoen voor de Rotterdamse haven officieel geopend. De AIDAcara en de AIDAmar meerden vanochtend, eerder dan gepland door het slechte weer, aan in Rotterdam. De AIDAcara vertrekt voor middernacht, de AIDAmar vertrekt morgen. Overigens meren er in Amsterdam nog steeds meer schepen aan dan in Rotterdam, maar het aantal neemt af. In 2018 kwam er nog 180 schepen naar de hoofdstad, dit jaar staan er 127 aankomsten gepland.