Nieuws

Ministerie laat geluidsoverlast Lelystad horen

Deel dit artikel

Op woensdag 30 mei tussen 15.30 en en 21.30 uur vliegt er een Boeing 737-800 van Transavia over Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland, Noord-Holland en Utrecht. Het ministerie van Infrastructuur heeft deze vlucht georganiseerd om bewoners van deze provincies te laten horen hoeveel geluid vliegtuigen kunnen veroorzaken vanaf Lelystad Airport.

De vlucht is niet bedoeld om het besluit rondom Lelystad Airport te herzien. Het doel is dat bewoners van de gebieden onder de vliegroutes van Lelystad Airport het geluid van een representatief vliegtuig in hun eigen omgeving kunnen ervaren. Uitgangspunt is dat de belevingsvlucht in principe alle naderings- en vertrekroutes van Lelystad één keer vliegt. Delen van de routes overlappen en daarom kan het voorkomen dat enkele punten vaker overvlogen worden. Het vliegtuig, type Boeing 737-800 van Transavia, is representatief voor de toestellen die gaan vliegen vanaf Lelystad Airport. Inwoners van deze provincies kunnen tijdens en direct na de vlucht reageren op het gehoorde geluid op de speciale site belevingsvlucht.nl van het ministerie.

De belevingsvlucht kan nog niet landen op de luchthaven Lelystad, omdat de verlengde baan nog niet geschikt is om een type Boeing 737 te faciliteren. Zo ontbreken de vereiste baanmarkeringen nog en is er nog geen luchtverkeersleiding op Lelystad Airport.

Vanwege het specifieke karakter van de vlucht kunnen er geen passagiers en vracht mee. Het gewicht wordt deels gecompenseerd door extra brandstof. Het gewicht van het vliegtuig heeft invloed op de klimsnelheid en -helling van de vlucht. “Omdat tijdens een enkele vlucht zowel de aankomst- als vertrekroutes gevlogen gaan worden, is het vliegtuiggewicht niet representatief voor alle fases van een normale vlucht”, aldus het ministerie.

Op zowel de website van Flightradar24 als in de app (voor iOS en Android) kan iedereen ook zelf het vliegtuig van de belevingsvlucht opzoeken en filteren van alle andere vliegtuigen. Het vluchtnummer is HV051 (callsign TRA51).

 

 

Author


Deel dit artikel
Vorige bericht

Transavia: (contactloos) pinnen mogelijk aan boord

Volgende bericht

Reisbureaus verdienen meer met visums op affiliate basis

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."