Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Italië gewijzigd. Voor de gebieden waarvoor een in- en uitreisverbod geldt, is een negatief reisadvies afgegeven. Daarnaast is code geel (pas op, veiligheidsrisico’s) van toepassing voor grote delen van het land. “Jammer dat het moet, maar logisch dat het gebeurt”, aldus Frank Oostdam (directeur ANVR).

Maandagavond 24 februari werd bekend dat het zevende dodelijke Italiaanse slachtoffer door het coronavirus valt te betreuren. Ondertussen hebben ook andere landen het reisadvies voor Italië gewijzigd. Hongarije, Ierland, Kroatië, Polen, Tsjechië en Servië hebben eveneens een negatief reisadvies afgegeven voor Noord-Italië.

De Telegraaf sprak een Nederlandse vrouw die met haar gezin Nederlands na twee dagen bij het Gardameer is gevlucht voor het coronavirus. Volgens de vrouw zat ze 65 kilometer bij de plek waar het virus was geconstateerd vandaan. Een Nederlander die in Florence zit, laat weten dat daar nog erg veel toeristen zijn. Dagblad Trouw sprak meerdere partijen uit de Nederlandse reisbranche en schrijft: Geen Chinezen meer op de Zaanse Schans, dat brengt de Nederlandse reisbranche in de problemen. De website van de NOS heeft een handige Q&A geplaatst, met daarop onder meer vragen die vakantiegangers hebben over het reizen naar Italië.

In het noorden van Italië, in de provincie Lombardije, geldt op dit moment een in- en uitreisverbod voor de volgende gemeenten Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano. Het reisadvies waarschuwt om niet naar deze gemeenten te reizen. Ook wordt er aangegeven om in de provincie Padova niet naar de gemeente Vo` Euganeo te reizen. De toegangswegen worden gecontroleerd.

In bepaalde gebieden zijn grote publieke evenementen afgelast en openbare instellingen (zoals musea maar ook scholen en universiteiten) tijdelijk gesloten. Er kunnen nieuwe ontwikkelingen zijn. “Informeer u voor u gaat reizen over de situatie op uw plek van bestemming. Volg de instructie van de lokale autoriteiten op”, aldus het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.