‘Correctie op TravelPro-artikel: geen verwerkingsovereenkomsten noodzakelijk tussen reisdienstpartijen’… Zomaar een berichtje onder ‘nieuws’ dat is te zien na login voor ANVR-leden. Tja, daar word je als hoofdredacteur natuurlijk niet blij van. Ik ben niet zo van ‘slechte publiciteit is ook publiciteit’!

Het bewuste artikel was te lezen in de vorige editie van TravelPro en ging over de gevreesde, vernieuwde privacywet, ook wel AVG genoemd. Het TravelNext-artikel werd aangeleverd door DDMA, waarvan wij passages in TravelPro plaatsen, maar volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen slaat de branchevereniging voor data en marketing de plank echter behoorlijk mis.

De ANVR heeft ons laten weten zelfs last te hebben van de misgeslagen plank, want zij hebben naar eigen zeggen duidelijk aangegeven dat we elkaar in de sector niet moeten ‘bestoken’ met verwerkingsovereenkomsten. Het artikel zou echter stellen dat reisondernemers ‘met duizenden’ leveranciers verwerkingsovereenkomsten moet gaan opstellen. Tja, dan komen natuurlijk de vragen.

ANVR vroeg ons dezelfde tekst als zij al op anvr.nl plaatsten ook in dit nummer te plaatsen, waarin onder andere staat: ‘In het artikel werd gesteld dat agenten met tienduizenden hoteliers, vervoerders e.d. nieuwe verwerkingsovereenkomsten moeten afspreken omdat deze partijen gegevens van je klanten verwerken. De ANVR heeft hierover verschillende vragen van leden gekregen. Wij merken hierover op dat een reisdienst gerelateerde partij GEEN verwerker van persoonsgegevens is, omdat die zelfstandig een (rechts)relatie met de desbetreffende betrokken reiziger aangaat en zelfstandig het doel en de middelen van de verdere verwerking bepaalt. Daar heeft een andere partij in de keten in beginsel niets over te zeggen. De reisdienst gerelateerde (EU) partij is dan zelf een verantwoordelijke in de zin van de AVG. Kortom, je hoeft dus niet met alles en iedereen verwerkingsovereenkomsten af te sluiten.’

Uiteraard hebben we DDMA om een reactie gevraagd, waarop DDMA ons heeft laten weten met haar jurist te hebben overlegd en de conclusie heeft genuanceerd, maar ze laten ook weten: ‘Zowel de ANVR als wij (in de eerste versie van ons blog) waren beiden een beetje te stellig, zoals zo vaak in het recht is alles iets genuanceerder. Een reisdienst gerelateerde organisatie moet zich namelijk afvragen ben ik nu verantwoordelijke of verwerker. Dit zal/kan per opdracht/samenwerking verschillen. Dit betekent dat dus ook de ANVR er in hun artikel naast zit met de stelling dat een reisdienst partij nooit een verwerker is.

Hoe het dan ook zit, was het maar zoals Leo van der Hoeven tijdens zijn speech op de ITAC Zomerborrel zei over de AVG: “Tjonge jonge wat zijn wij bang gemaakt. Ik vroeg mij af of ik mijn winkels wel zou openen 25 mei jl., maar heb ik daar nu mijn studiereizen voor laten schieten?!” Misschien toch weer je studiereizen cancelen om je te verdiepen in de AVG-materie. Ik wens de ANVR en DDMA daarbij ook veel plezier en ben ervan overtuigd dat ze er wel uitkomen.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl