Odysseus Nederland is per 29 augustus jl. geen lid meer van de SGR, dat heeft de reisorganisatie laten weten aan TravelPro. Alle geboekte reizen tot en met 29 augustus 2011 inclusief de veranderingen en aanpassingen na deze datum vallen nog onder de SGR en ANVR voorwaarden.

[poll id=”57″]

Amel Vroege, Commercieel Manager Odysseus Nederland laat tevens weten dat Odysseus het hoofd wil bieden aan de internetaanbieders. Om dat standpunt kracht bij te zetten lanceert de reisorganisatie een nieuw systeem; Odysseus FM, een ‘‘dynamic packaging verhaal’’, aldus Vroege.

Uitgangspunt van het nieuwe systeem is de vaststelling dat we in onze reissector verschuivingen zien in het boekingsgedrag van de consument, de toenemende concurrentie met al dan niet branchevreemde spelers en de beter dan ooit geïnformeerde klant. Vroege: ‘‘Om de dag wijzigen de prijzen van accommodaties en op de reisbureaus gaat veel tijd verloren in discussies met consumenten over prijzen die zij op andere websites zien’’. Vanaf 1 september is agent.odysseus.nl online. Deze site is uitsluitend toegankelijk voor reisagenten met een login. Met een paar clicks zijn de agentenprijzen plus de voorgestelde consumentenprijzen te zien. Die omvattten een ruime marge die door Odysseus standaard wordt ingesteld zoals de agent wenst, maar die de agent weer per dossier kan aanpassen. De handige calculator toont meteen het resultaat.

SGR
Het stopzetten van het SGR-lidmaatschap is volgens Vroege een bewuste keus. ‘‘De SGR heeft ontegenzeggelijk een belangrijke functie, maar wij hebben er toch voor gekozen om het lidmaatschap te stoppen. Het is niet zo dat wij door financieel onvermogen uit de SGR zijn gezet, wij hebben zelf de keuze gemaakt om eruit te stappen. Het lidmaatschap is ook wel een geweldige inspanning. Andere grote partijen zijn ook geen SGR-lid. Af en toe is de consument ook dubbel beschermd’’, aldus Vroege.

Nieuwe collectie 2012
Het aanbod 2012 wordt verscherpt en vernieuwd. Alle bestemmingen worden doorgelicht en nieuwe concepten, nieuwe thema’s, nieuwe circuits worden voorbereid. Ze zullen per bestemming worden gelanceerd vanaf oktober. Aan de basis ligt degelijk handwerk zoals vroeger. We geven nog niet prijs hoe deze nieuwe collectie 2012 er zal uitzien. Maar het is het beste dat we ooit gemaakt hebben. U hoort binnenkort weer van ons.

SGR niet de enige

Erik Jan Reuver, directeur SGR kan ‘helaas’ geen mededelingen doen over SGR-deelnemers of ex-deelnemers. Wel laat hij TravelPro weten: ‘‘Wij zeggen niet dat je lid moet zijn van de SGR, er is een wettelijke verplichting 7512 die zegt dat je als organisatie garant moet kunnen staan. De SGR is natuurijk niet de enige die daarin voorziet. Misschien hebben zij een andere manier. Ik weet ook niet wat de reden van het opzeggen van het lidmaatschap is. Je mag zelf bepalen of je deelnemer wordt. Als je zelf als organisatie het initiatief neemt om uit de SGR te stappen, hoeven wij daar niks over te zeggen (op de website). In de database zal je de naam Odysseus niet meer aantreffen’’.