Wanneer je besluit een bezoek te brengen aan het mooie sultanaat Oman, kun je niet om de vriendelijke bevolking heen. De Omani ontvangen je met open armen en vanaf het moment dat je bent geland voel je je omringt door gastvrijheid. Met een prachtige gulle glimlach en vriendelijke ogen staan de Omani je graag te woord en tijdens je reis door Oman bestaat er een grote kans dat je uitgenodigd wordt voor een kopje Khawa, koffie met kardemom. Soms wordt je zelfs een maaltijd aangeboden bij iemand thuis. Laat die kans absoluut niet aan je voorbij gaan, het is een bijzondere ervaring waarbij je niet alleen kunt genieten van de Omaanse keuken en een gezellig gesprek, maar ook inzicht krijgt in de rijke cultuur en Arabische tradities.

Oman is een ware smeltkroes van culturen. Door haar ligging, in het centrum van belangrijke zeevaartroutes, is Oman van oudsher een belangrijke spil in de zeehandel. Hierdoor kwamen de Omani veelvuldig in contact met andere culturen. Als je Oman vandaag de dag bezoekt merk je ook heel duidelijk dat de lokale bevolking al sinds jaar en dag gewend is aan die andere culturen. De Omani staan open voor iedereen, spreken meestal goed Engels en knopen graag een praatje met je aan. In Oman wonen ook veel expats en al eeuwenlang strijken er ook emigranten uit andere delen van Afrika, het Midden-Oosten en Westerse landen neer.

Oman is een overwegend Islamitisch land, maar de bevolking staat zeer tolerant tegenover andere religies, culturen en gewoonten. Het alledaagse straatbeeld is hét bewijs dat tradities en moderne tijd goed samen gaan. De traditionele kledij voor de mannen bestaat uit de Dishdasha (jurk), Kumah (hoofddeksel) of een Mussar (tulband). Vrouwen dragen een jallabia (jurk), sirwall (broek), thobe (overjurk), lahaf (sluier) of een abaya (zwarte omslagdoek). Van toeristen worden in het geheel niet verwacht dat zij zich ook zo kleden. Behalve dan bij een bezoek aan de moskee, dan dienen ook hals, polsen en enkels bedekt te zijn. Een belangrijke traditie die strikt wordt nageleefd in Oman is, net als in veel andere Arabische landen, de Ramadan. Tijdens de islamitische vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Als toerist is het niet verplicht om hier aan mee te doen, maar eten, drinken en roken in het openbaar is tijdens de Ramadan niet toegestaan. In hotels kun je als toerist uiteraard wel terecht voor een hapje en een drankje.

Hét moment om de culturele achtergrond en de verschillende tradities met al je zintuigen te kunnen ervaren is tijdens het Muscat Festival. Het festival wordt gehouden in januari en februari en biedt meerdere evenementen die gedurende de festival periode worden georganiseerd. Zo kunnen bezoekers onder meer genieten van het Oman Heritage and Culture Festival, het Oman Food Festival, traditionele boot races, de “Ronde van Oman” en de Oman Fashion Week.

Touroperators aan het woord
De gastvrijheid van Oman

Voordat ik een bezoek bracht aan Oman verwachtte ik in een gesloten, gesluierde wereld aan te treffen bij een bezoek aan het Arabische schiereiland. Niets is echter minder waar! De Omani zijn kosmopolitisch, erg trots en buitengewoon vriendelijk. Dat is ook niet voor niets aangezien Oman eeuwenlang handel dreef met andere landen en continenten. In Oman wordt zelfs Swahili gesproken dankzij de historische banden met Zanzibar. Naast Arabisch wordt door veel Omani Engels gesproken en zelfs de bewegwijzering is bijna overal gecombineerd in het Arabisch en Engels.
Ondanks deze moderne inslag, die je ook heel duidelijk terugziet in de kleding van de Omani, zijn ze heel sterk in tradities en is hun eigen cultuur van groot belang. Bij een Omani thuis op bezoek gaan is een ervaring op zich en omvat de basis van de tradities en de cultuur. Je zult zeker begroet worden met schaaltjes met mierzoete dadels en Khawa, ofwel koffie. Een gemiddelde Nederlander zal dit geen ‘goed bakkie’ noemen want de koffie is aardig slap. Maar de uitgebreide en vriendelijke gastvrije ontvangst laat de koffie altijd smaken!

Charonne Oling
De Jong Intra Vakanties

[nggallery id=47]