CoronavirusNieuws

Onduidelijkheid Corona-voucher van reisorganisaties en voucher-regeling airlines

Deel dit artikel

De ANVR heeft gisteravond veel vragen gekregen naar aanleiding van een Kamerbrief van de minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. In deze brief kondigt de minister een aanpassing van het toezicht op de zogenoemde DBC-verordening 261/2004 aan. Ook airlines mogen nu vouchers uitgeven. Reizigers hebben het recht na afloop van de duur van de airline-voucher (12 maanden) het restant uitbetaald te krijgen. Leden vragen zich af hoe zich dat verhoudt tot de eerdergenoemde zes tot twaalf maandentermijn in de berichtgeving over de ANVR Corona-voucher met SGR-dekking.

“Wat we hebben afgesproken met de overheid is dat als de consument uiteindelijk besluit geen gebruik te maken van de ANVR-voucher met SGR-dekking, de ANVR-reisaanbieder die de voucher heeft verstrekt verplicht is de volledige waarde terug te betalen, uiterlijk aan het eind van de SGR-dekkingstermijn van één jaar na uitgifte”, zegt Frank Radstake van de ANVR. “Terugbetalen uiterlijk aan het eind van de termijn van één jaar na uitgifte geldt nu dus ook voor airlines. Om heel duidelijk te maken dat de klant niet de Corona-voucher vandaag kan accepteren en morgen alsnog komt inwisselen voor een cash refund heeft de ANVR een termijn afgesproken van ‘niet eerder dan na 6 maanden'”.

“Het is voor iedereen van belang dat we in gezamenlijkheid nog duidelijker maken voor de reiziger dat als de ANVR-reisonderneming pas na 12 maanden van de airline een cash refund kan krijgen, de onderneming dan ook pas aan het eind van de looptijd van de ANVR-voucher met SGR-dekking (12 maanden) de klant een cash refund kan geven. Dat is ook logisch. Gisteravond hebben we dan ook meteen contact gezocht met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat én de ACM. Aangezien de overheid nu expliciet airlines die mogelijkheid wil bieden, hopen we snel met elkaar nog meer duidelijkheid te geven”, aldus Radstake


Deel dit artikel

1 Comment

  1. de Kort
    31 maart 2020 at 18:55

    Tip aan dhr. Radstake: roep niet alleen in de media, maar zet ook duidelijk zwart op wit op je site, die van de SGR en op het voucher dat een voucher na een half jaar -of voor mijn part een jaar- gewoon inwisselbaar is in cash. Scheelt volgens mij veel onrust. Andere tip: zorg dat het voucher toch inwisselbaar is bij alle aangesloten organisaties. Vraagt wat clearing werk maar houdt waarschijnlijk veel cash in de branche. Anders vermoed ik dat na dat half jaar SGR alsnog veel moet uitkeren in verband met faillisementen.

Vorige bericht

Update - NCL, Oceania en RSSC annuleren cruises tot en met 10 mei

Volgende bericht

Extra rechtstreekse KLM-vlucht van Bali naar Amsterdam

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.