De Oostenrijkse federale regering moest vorige maand gedurende twintig dagen een lockdown instellen om het aantal besmettingen in Oostenrijk terug te dringen en te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast zou raken. Na een succesvol zomerseizoen werden daarom ook de toerisme- en vrijetijdsindustrie, de gastronomie, de organisatoren van evenementen en de reisbranche stilgelegd. De genomen maatregelen hebben het gewenste effect, het aantal besmettingen is aanzienlijk gedaald en de vaccinatiegraad is verhoogd.

De landelijke lockdown zal voor gevaccineerde en herstelde personen op 12 december 2021 eindigen, daarnaast zullen er zorgvuldige en regionaal aangepaste openingsstappen worden genomen. Oostenrijk zal dus geleidelijk aan het winterseizoen beginnen. Toeristisch verkeer zal in Tirol, Vorarlberg en Burgenland mogelijk zijn vanaf 12 december. Op 17 december zullen de provincies Salzburg, Stiermarken, Neder-Oostenrijk en vermoedelijk Karinthië volgen met de opening van hotels en restaurants. In Opper-Oostenrijk eindigt de algemene lockdown op 17 december en opent Wenen zijn toeristische etablissementen op 20 december. De openstelling zal plaatsvinden met doordachte veiligheidsmaatregelen die gericht zijn op het welzijn en de gezondheid van alle gasten en werknemers en een ontspannende vakantie mogelijk maken.

Doeltreffend
Lisa Weddig (CEO Österreich Werbung) “Oostenrijk heeft een harde, maar doeltreffende maatregel genomen met de twintig-dagen lockdown. Het aantal infecties is aanzienlijk verminderd. Dit betekent dat de landelijke lockdown zoals beloofd op 12 december kan eindigen. Bij de geleidelijke openingen wordt rekening gehouden met de regionaal uiteenlopende situatie. Toeristische reizen vóór Kerstmis zijn in sommige federale staten dus vroeger mogelijk dan in andere. Deze voorschriften zijn zorgvuldig en weloverwogen vastgesteld. Gasten en onze internationale partners kunnen zich daar nu op instellen. Met het plan voor een geleidelijke openstelling, de duidelijke veiligheidsregels en vooral met het hoge verantwoordelijkheidsgevoel van onze gastheren en gastvrouwen gaan we nu het winterseizoen in. Vanuit het huidige perspectief gaan wij ervan uit dat vanaf 20 december in heel Oostenrijk toeristenverkeer mogelijk zal zijn.”