Steeds meer partijen zetten zich in om de ezelritjes op het Griekse eiland Santorini te verbieden. Een ooggetuigenverslag dat door PETA Duitsland is gepubliceerd legde wederom de afschuwelijke omstandigheden bloot die ezels en muilezels dagelijks moeten verduren op het Griekse eiland. De dieren worden blootgesteld aan de zinderende hitte en als ‘taxi’ gebruikt om toeristen de meer dan 500 steile treden naar de oude stad Firá op te dragen, ondanks dat er vlakbij al tientallen jaren een kabelbaan is.
De ezels leggen volgens PETA de slopende tocht vier of vijf keer per dag af. Als ze niet worden gedwongen om extreem zware lasten op hun rug te dragen worden ze in de brandende zon vastgebonden zonder toegang tot water of schaduw. Naar aanleiding hiervan roept PETA de Griekse minister van Toerisme en de burgemeester van Santorini op om een einde te maken aan het leed van deze dieren en de wijdverbreide schendingen van dierenwelzijnswetten.
“Santorini moet wrede ezelritjes verbieden en een opvangcentrum oprichten waar deze arme dieren met pensioen kunnen”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “Tot die tijd roept PETA toeristen op om te weigeren deze mishandeling te steunen en om in plaats daarvan de kabelbaan in de haven te gebruiken.”
PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, ‘dieren zijn niet van ons om te gebruiken voor vermaak of om te mishandelen op welke manier dan ook’ – wijst op veterinaire richtlijnen die aangeven dat ezels niet meer dan 20 procent van hun eigen lichaamsgewicht zouden moeten dragen, ongeveer 50 kilo. Op de beelden is echter te zien dat de dieren die in Santorini voor ritjes worden gebruikt vaak veel zwaardere lasten moeten dragen, wat kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen, waaronder hoef- en gewrichtskwalen.
De beelden tonen ook aan dat slecht passende en versleten zadels pijnlijke schaafplekken en wonden veroorzaken aan de buik van sommige dieren, en dat ongeschikte hoofdstellen bij sommigen hoofdwonden tot gevolg hadden die wemelden van de vliegen. Het bleek dat eigenaren de dieren water, schaduw tegen de hete Mediterrane zon en beschutting tegen de elementen ontzegden, wat in strijd is met de Griekse dierenwelzijnswetgeving. Zelfs ’s nachts werden sommige ezels gedwongen door te werken omdat ze worden gebruikt om zware zakken afval te vervoeren. Zodra ze te oud of te zwak worden om dit werk uit te voeren, worden ze vaak achtergelaten om te sterven.
Er werd vastgesteld dat begeleiders dieren met stokken en zwepen sloegen om hen te dwingen verder te lopen en ze de treden af sleurden. Er was ook te zien dat veel toeristen de dieren verkeerd behandelden door hun hakken in de flanken van de dieren te steken om ze aan te sporen om in beweging te komen. PETA benadrukt dat deze uitbaters winst boven dierenwelzijn verkiezen en dat dieren uitbuiten voor ritjes zoals deze altijd enorm leed tot gevolg heeft.
Naar verwachting zullen in 2018 in totaal 32 miljoen buitenlandse toeristen Griekenland bezoeken – een recordaantal. Naar verluidt is het aantal toeristen dat uit Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de VS afkomstig is verdrievoudigd, en als gevolg daarvan worden ezels en muilezels gedwongen vrijwel het hele jaar door te werken.