CoronavirusNieuws

“Reisorganisaties hebben een verantwoordelijkheid”

“Natuurlijk hebben reizigers zelf een verantwoordelijkheid, maar reisorganisaties hebben ook een verantwoordelijkheid. Als het echt misgaat en reizigers moeten in quarantaine, dan is de reisorganisatie medeverantwoordelijk”, zo laat Ab Osterhaus (viroloog) weten bij EenVandaag.

“Het is zorgelijk wat er gebeurt”, aldus Osterhaus. “De eisen die worden gesteld worden minder en we zien de getallen in Spanje, Portugal, Israël en verschillende andere landen omhoog gaan. Ik denk dat het niet echt verstandig is om de eisen die worden gesteld aan reizigers, waaronder het laten vervallen van de quarantaineplicht binnen de EU voor reizigers met coronacertificaat te laten vervallen.”

Osterhaus benadrukt dat een land als Duitsland voorzichtiger is dan Nederland, terwijl de cijfers in Duitsland beter zijn. “We zijn allemaal in een jubelstemming, kunnen weer alles doen, maar het virus is niet weg. We hebben met een nieuwe variant te maken, dus we moeten ons realiseren dat bij terugkomst in ieder geval testen en quarantaine belangrijk blijven.”

“Er is helemaal geen controle. Mensen komen terug uit Mallorca, komen binnen en weten niet goed wat ze moeten doen. Als iemand de coronavariant oploopt, dan zou zich dat kunnen openbaren in de vijf of zes dagen na terugkomst. Wanneer er niet wordt gecontroleerd, dan geeft dat een mogelijkheid op verdere verspreiding van het virus”, aldus Osterhaus.

“Reizigers zijn steeds meer gevaccineerd, hebben testen gedaan, dus op dat moment kan je gaan. Het gaat er niet om waar je naartoe gaat, maar hoe je je gedraagt”, aldus Mirjam Dresmé (ANVR). Op de vraag waar de verantwoordelijkheid van de ANVR ligt, laat Dresmé weten: “De verantwoordelijkheid van de ANVR ligt in het juist informeren van de reiziger en de reiziger de mogelijkheid bieden om te kunnen annuleren of omboeken wanneer het reisadvies oranje wordt en de reiziger om die reden niet meer wil gaan.”

© 2021, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige bericht

‘Niet reisadviezen zijn grillig, maar ontwikkeling pandemie’

Volgende bericht

Independer: ‘Reizigers letten nu veel meer op de reisverzekering‘

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.