Nieuws

Reuver (SGR): ‘‘Bij directe incasso garantie op commissies en bonussen’’

Directe incasso zou een oplossing zijn voor veel liquiditeitsproblemen, dat stelt Erik Jan Reuver (SGR) in een interview dat deze week is te lezen in TravelPro. Reuver: “Directe incasso zou een zegen zijn voor de branche. Er zou dan een oplossing zijn voor heel veel liquiditeitsproblemen die er nu soms bij achterliggende touroperators ontstaan. Bij direct incasso zouden reisagenten ook zekerheid moeten krijgen dat ze commissies en bonussen krijgen, want daar blijft bij een faillissement natuurlijk altijd gesteggel over. Maar hoeveel reisbureaus leven er momenteel wel niet van het feit dat ze het geld dat ze van de klant hebben geïncasseerd en nog niet direct aan de touroperator hoeven door te betalen. Een aantal reisbureaus is technisch failliet. Dat zijn reisbureaus die geen toegevoegde waarde meer leveren. En op het moment dat alles wat inzakt gaan ze failliet. En dan is de touroperator zijn geld kwijt en moet wel leveren. Is dat nu een eerlijk systeem?”

Lees hier het volledige interview met Erik Jan Reuver.

© 2013, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

5 Reacties

 1. Erik van der Sloot
  17 oktober 2013 at 15:46

  Het is een achterhaald standpunt. Touroperators geven bijna geen commissie meer en zijn stuk voor stuk hard op weg om volledig over te gaan op direct selling. Het reisbureau dat alleen maar reizen van touroperators doorverkoopt, heeft binnenkort – of al nu – niets meer te verkopen en heeft dus geen toekomst meer. De discussie van wel/ geen directe incasso heeft in elk geval op de langere termijn geen nut meer.
  Op korte termijn – voor de reisbureaus die nog wel afhankelijk zijn van de doorverkoop van produkten van touroperators – kan ik me voorstellen dat reisbureaus tegen zijn. De klant boekt bij de een en betaalt aan de ander. Bij de eerstvolgende vakantie boekt deze klant rechtstreeks bij de touroperator. Geen prijsverschil met het reisbureau en wel zo overzichtelijk. Dat leidt weer tot minder klandizie voor reisbureaus met meer faillissementen van reisbureaus tot gevolg met zelfs tot meer schade voor het SGR. Enige troost voor het SGR: de schade valt misschien lager uit. Neemt niet weg dat het voorstel van het SGR schadelijk kan zijn voor het SGR …. .

 2. Wouter de Wolf /TravelFLX
  17 oktober 2013 at 12:11

  Interessante discussie, echter dit zal de zelfstandige reisbureaus en zelfstandige reisondernemers er alleen maar meer toe zetten om zelf reizen te organiseren en samen te stellen.
  Zij betalen voor aankomst aan leverancier en hebben direct hun commissie die vaak hoger ligt en vliegtickets zijn al eerder betaald en worden door klant ook eerder betaald. De Tour Operator gaat toch al steeds meer direct naar consument en op deze wijze hebben zelfstandige de meeste kans op overleven en zelfs geld te verdienen.
  Dus de voorwaarden die SGR nu stelt aan zelf reizen samenstellen zou tegen het licht gehouden moeten worden, aangezien vliegtickets en autohuur er al niet onder vallen, dus alleen het landarrangement.
  Ik denk dat verzekeraars hier een hele interessante mogelijkheid hebben om een verzekering te bedenken die dat covert per moment van reizen. Misschien de reisverzekering wat uitbreiden.Wat maakt dat er ook weer meer verzekeringen afgesloten kunnen worden.Zou daar graag met verzekeraars over praten.

 3. Joost Moerkerken
  17 oktober 2013 at 12:03

  En sneer nummer twee: Wat klopt er van het gerucht dat de jaarcijfers geaccepteerd zijn door de SGR zonder een accountantsverklaring?

 4. Joost Moerkerken
  17 oktober 2013 at 12:03

  Eindelijk hulde voor Reuver! Erg sportief van hem om in gesprek te gaan en zoveel te delen met de branche. Getuigd echt van klasse.

  Toch nog even een sneer:

  Q: ‘Waarom geen extra mensen voor controle zoals bij de Belastingdienst?’
  A: ‘Omdat de kosten voor onze leden omhoog gaan!’

  Dan ga ik er gemakshalve maar even vanuit dat de echtgenotes van de SGR-bestuurders op eigen kosten mee gaan naar het ANVR Congres en niet op kosten van de SGR zelf……

  http://www.anvrcongres.nl/(S(abveq4xxrrofriwlebyfrhwa))/wie.aspx?tab=deelnemers

 5. Rob Land
  17 oktober 2013 at 11:47

  Ouwe koeien uit de sloot halen, deze discussie hoorde ik 10 jaar gelden ook al. ( denk aan FIR! )

Vorige bericht

Specials Reisburo Actueel #20: Airlines, Winter in Duitsland & Frankrijk

Volgende bericht

Madeira Toerisme, TAP en Sunny Cars organiseren workshop

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.