Nieuws

RIVM: aangepaste vakanties mogen ook weer

Deel dit artikel

ANVR en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zijn blij met het stempel ‘veilig’ dat de RIVM heeft toegekend aan de ‘Handreiking Aangepaste Vakanties’.

Frank Oostdam (directeur/voorzitter ANVR): “Deze handreiking met Covid-19-maatregelen hebben de bij ons aangesloten, gespecialiseerde reisorganisaties ontwikkeld samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De ANVR biedt namelijk ook een platform voor reisorganisaties die zich specifiek richten op aangepaste vakanties. Deze reisorganisaties organiseren in Nederland onder andere groepsvakanties en logeerweken, speciaal voor mensen met een beperking die intensieve begeleiding en/of zorg nodig hebben.”

In Nederland zijn naar schatting ruim 2 miljoen mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. En als gevolg van de vergrijzing groeit de groep mensen, die begeleiding en/of zorg nodig hebben tijdens hun vakantie, gestaag. “Vakantie en vrijetijdsbesteding voorkomt natuurlijk sociaal isolement en draagt bij aan de fysieke en mentale onafhankelijkheid, maar vergroot ook de leefwereld van mensen met een beperking en biedt hen nieuwe ervaringen. We zien dat het ook ouders en verzorgers even lucht geeft, omdat de zorg tijdelijk wordt overgenomen”, aldus Johan van Ruijven (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland). “Maar natuurlijk zijn ook hier coronaregels van toepassing, al is het praktisch niet altijd haalbaar om 1,5 meter afstand te houden. Helpen bij persoonlijke verzorging of het verlenen van zorg lukt nu eenmaal niet altijd op afstand en vraagt om contact.”

Vanaf 1 juli mogen ook contactberoepen in de vakantie- en vrijetijdsbesteding weer worden uitgevoerd.

 

Author


Deel dit artikel
Vorige bericht

Feenstra Rijn Lijn gaat weer varen

Volgende bericht

Spaans verkeersbureau houdt webinar over het groene Noord-Spanje

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."