De laatste weken is er weer veel te doen om het reisadvies van ons ministerie van Buitenlandse Zaken.

De trieste aanslagen op Sri Lanka gaven weer eens een wisselend beeld te zien. Zo weigerde het ministerie aan het begin van de week om het reisadvies zodanig negatief te maken dat terugkeer of omboeken zonder extra kosten was toegestaan om vervolgens een aantal dagen later dat alsnog wel te doen. Jammer natuurlijk voor die mensen die niet konden omboeken of voor de mensen die eerder weg wilden en dat vervolgens zelf mochten gaan regelen.

Want naast dat het reisadvies een veiligheidsadvies heeft, zit er ook een duidelijke juridische component aan vast die ook nog eens het nodige geld kan kosten zowel voor de reizigers als de reisorganisaties. En ook bestaat er een onderscheid tussen de reizigers die georganiseerd op stap zijn gegaan en die dat niet zijn. Deze laatste groep moet het om onduidelijke redenen maar zelf oplossen, terwijl zij natuurlijk net zo getroffen worden als de andere reizigers.

Ook roept het advies – wat geen wettelijke status heeft maar wel grote rechtsgevolgen – vragen op over de totstandkoming. Zo geeft het ministerie aan dat het reisadvies niet bindend is echter als we de reisverzekeringspolissen erop na zien dan kleven er wel degelijk gevolgen aan negatieve adviezen. Ook springen noodfondsen zoals de SGR pas bij nadat er sprake is van een oranje code.

Op grond van welke bronnen en overwegingen het advies ook tot stand komt, is niet duidelijk en het kan zelfs gebeuren dat het reisadvies in ons land anders is dan in omringende landen en dat terwijl Nederlandse reizigers natuurlijk niet alleen vanuit Nederland vertrekken.

Het is dus de hoogste tijd voor bezinning en bepleit dan ook dat er een congres georganiseerd gaat worden waar alle betrokkenen hun visies kunnen uitwisselen zodat er alsnog duidelijkheid en wellicht ook een wettelijk kader gaat komen voor dit reisadvies.

Benno Friedberg
Advocaat
Friedberg & Mahn
advocaten.mediators