Blogs

Studiereizen gezocht

Het worden er steeds minder die studiereizen waarop je een bestemming leert kennen, collega’s uit andere reisbureaus ontmoet en met hen praat over wat jij dagelijks meemaakt op het reisbureau. En dat mag ook leuk zijn met een gezellig feestje op zijn tijd is.

Gewoon vijf dagen helemaal ondergedompeld in het vak van reizen verkopen. Allereerst waren het de reisbureauketens zelf die de reisagent thuis hielden. Personeel inkrimping en daardoor slechte bezetting en een te hoge eigen bijdrage waren daar de reden voor. Kortom, blijf maar lekker in Nederland.

Tom-blog8Ik denk dat er toen slecht is nagedacht. Op korte termijn is die stelling best te verdedigen, maar op de langere termijn dodelijk. Allereerst het woord studiereis, dat betekent studeren over reizen, en dat doe je op reis en waarom studeer je? Juist ja, om de klant van een goed advies te kunnen voorzien, en dat is/was het onderscheidend vermogen van een reisbureau.

Nu zeg ik niet dat de terugloop in het reisbureau komt doordat we niet meer genoeg op reis gaan, maar het heeft zeker niet geholpen de terugloop tegen te gaan.

Ook al is er een redelijk goede CAO afgesloten, toch is het inkomen van de ‘reisagent’ niet het allerbeste en veel reisagenten werken in de branche omdat het vak leuk interessant en aantrekkelijk is. Ja, zelfs sexy. Dus daar waar zij elders meer zouden kunnen verdienen, bleven zij werkzaam in de reiswereld. Maar nu vertrekken zij naar andere branches op zoek naar meer geld en kopen hun reisjes wel.

Dus heren touroperators, reisbureau-directies, schouders eronder en meer studiereizen graag! Om een reisagent te citeren; “Ik wil weer eens op reis, zelfs naar Belgie.”

Tom van Apeldoorn

Ps. Wie de schoen past trekt hem aan.

© 2013, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Steven van der Heijden stopt met voorzitterschap ANVR

Volgende bericht

Frisse blik

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."