BlogsDylan CinjeeNieuws

Toerismebestrijding

Deel dit artikel

Toeristen, ze kunnen tegenwoordig in hetzelfde rijtje als voetbalhooligans en motorbendes. Wordt de reisagent gezien als de oorzaak van dit alles? Want die sturen al die criminelen elke zomer weer richting de zomerse oorden. Je vraagt je af of op vakantie gaan niet verboden moeten worden.

Toeristen gaan vaak als olifanten in een porseleinkast door je stad heen, laten een spoor van vernieling na, maken het leven voor de lokale bewoners ondragelijk en denken alles te kunnen maken, ze zijn tenslotte op vakantie. Steeds meer steden en bestemmingen zijn daarom hun anti-toerismebeleid aan het bijschaven.

Want zeg nou zelf, een ijsje eten op de Spaanse Trappen in Rome? Schande! In je badkleding zonnen in het park in Venetië? Hoe durven ze! Een zandkasteel bouwen op Tenerife? Verban ze van het eiland! Een sigaret roken op het Thaise strand? Dat leverde Gerard Joling onlangs nog een tripje naar het politiebureau op.

Overheden beginnen zich inmiddels al tegen het toerisme te verzetten. Want dat ijsje op die Spaanse Trappen kost je namelijk €250. Je shirt uitrekken in Venetië, ook dat kost €250. En dat leuke zandkasteel wat je hebt gebouwd met je zoon of dochter kan je weleens €1.500 kosten. En als de overheid niet voldoende optreed volgens de lokale bevolking, dan komen ze zelf met acties en kunnen ze zo maar de banden van je huurauto lekprikken.

En dan hebben we het nog niet eens over de manier waarop toeristen naar deze bestemmingen gaan. Met het vliegtuig op reis? Plant dan wel minstens 200 bomen in je achtertuin. Cruisen? Hoe haal je het in je hoofd! Met de auto op vakantie? Zorg dan wel dat je elektrisch rijdt. Ga gewoon lekker met de fiets. Even doortrappen en je bent voor je het weet in Duitsland of België, ook mooi!

Langzamerhand lijkt het er steeds meer op dat je je schuldig moet voelen als je op vakantie gaat. Je bent namelijk een milieuvervuiler, iemand die geen respect heeft voor de lokale bevolking, iemand die de vakantiebestemming bewust naar de klote wil helpen. Wie gaat er nu nog op reis om iets op te steken van de historie of cultuur? Niemand natuurlijk!

Je kan geen krant of website openen of dit beeld wordt gecreëerd van de toerist anno 2019. Er zijn werkelijk blogs met tips hoe je op vakantie kunt zonder schuldgevoel. Als we al deze tips zouden opvolgen kunnen we elke luchtvaart- en cruisemaatschappij opdoeken en elk hotel en restaurant sluiten, we gaan immers allemaal eten en slapen bij de locals. Daarnaast moet je dus ook per bestemming een handboek meenemen waar je wel of geen ijsje mag eten en of je wel of niet je schepje mee mag nemen naar het strand.

Nu zal ik nooit ontkennen dat reizen impact heeft op het milieu, maar op dit moment worden de vakantiegangers vaak als boosdoeners neergezet en beboeten op deze manier lijkt mij niet echt de oplossing. Toeristen willen vaak gewoon genieten van een welverdiende vakantie. We hebben nog een lange weg te gaan, maar gelukkig worden er steeds meer initiatieven opgezet om als branche samen te werken aan een oplossing voor het klimaatprobleem en het overtoerisme en daarmee de ‘toerismebestrijding’, zodat je ook over een paar jaar nog je klant zonder schuldgevoel op vakantie kunt sturen.

Dylan Cinjee
dylan@travelpro.nl

Auteur


Deel dit artikel
Vorige bericht

Toeristen verplicht mee te werken aan volkstelling Kenia

Volgende bericht

Van Dongen: “Er wordt ontzettend veel ‘laat’ geboekt”

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.