Plastic afval en straatvuil vormen een uitdaging op Curaçao. Het eiland heeft meer plastic afval dan het momenteel aan kan. De stortplaats is overbelast en zal naar verwachting tegen 2025 overvol raken. Daarom hebben TUI Care Foundation, Green Phenix en Mambo Beach hun krachten gebundeld in een nieuw project voor een schoner Curaçao.

Door het installeren van recycling prullenbakken langs Mambo Boulevard, wordt afval verzameld. Dit wordt vervolgens naar een recycling gebouw gebracht waar het plastic afval wordt omgezet in aantrekkelijke nieuwe producten. Deze kleine fabriek biedt werk aan mensen uit de lokale gemeenschap. Zij leiden bezoekende toeristen rond, informeren hen over deze activiteiten en maken hen zo tegelijkertijd bewust van de wereldwijde uitdaging van plasticvervuiling.

Nieuwe producten
“Elke dag ontstaan er grote hoeveelheden afval op de populaire hotspot Mambo Beach op Curaçao. Voorheen werd het afval niet gesorteerd en belandde het allemaal op de stortplaats van het eiland. Dankzij dit nieuwe project worden plastic flessen en aluminium blikjes nu gescheiden ingezameld bij zes recyclingstations – speciale prullenbakken – die langs Mambo Boulevard staan. Green Phenix recyclet het afval en maakt er nieuwe producten van. Deze maatschappelijke onderneming zamelt niet alleen afval in bij de recyclingstations op Mambo Boulevard, maar sorteert ook het afval uit de algemene afvalbakken. Zo selecteren ze het afval, dat hergebruikt kan worden voor nieuwe producten. Vooral na de vele strandfeesten is er een grote vangst. Afvalscheiding in het algemeen is van groot belang en kan niet genoeg aandacht krijgen”, laat TUI weten.

Kleurrijk proces
Reizigers en bewoners met interesse in unieke producten en met belangstelling voor duurzaamheid, kunnen een bezoek brengen aan de kleine fabriek van Green Phenix. Ze krijgen een rondleiding en een toelichting op het kleurrijke proces van plastic recycling. Een gids toont hen het hele proces; van het sorteren van plastic op soort en kleur, het versnipperen tot vlokken tot uiteindelijk het maken van originele vakantiesouvenirs. Tijdens deze educatieve rondleiding worden bezoekers zich bewust van het belang van afvalvermindering en krijgen praktische tips hoe daar zelf aan bij te dragen.

Duurzamer reizen
Alexander Panczuk (uitvoerend directeur van TUI Care Foundation): “Zowel het stimuleren van bewuster en duurzamer reizen, als het ondersteunen van lokale gemeenschappen, vormen de kern van het werk van TUI Care Foundation. Dit initiatief is bedoeld om de plasticvervuiling op Curaçao aan te pakken en om bezoekers en de lokale bevolking bewust te maken hoe ze kunnen helpen het eiland en haar stranden schoon te houden. Het creëert tegelijkertijd werkgelegenheid voor de lokale gemeenschap en is daarmee een mooi voorbeeld van hoe toerisme positieve verandering kan brengen op een vakantiebestemming.”

Plasticprobleem
Het project maakt deel uit van het nieuwe Destination Zero Plastic-programma van TUI Care Foundation, dat tot doel heeft het wereldwijde plasticprobleem aan te pakken. Door lokale gemeenschappen en toeristen te inspireren om actie te ondernemen tegen plasticvervuiling, met name op eilandbestemmingen. Het programma stimuleert ook het hergebruik van plastic als grondstof en ondersteunt lokale initiatieven om van plastic afval originele, aantrekkelijke en verkoopbare producten te maken. Zo creëert dit programma nieuwe ‘groene’ banen en biedt het lokale werkgelegenheid in de recycling fabriek en als gids.