Van de mooiste stranden in de Caribbean, de meest romantische plekjes in Parijs, gezellige groepsrondreizen, de pleintjes in Zuid-Amerika, de bekende 3-generatieparken, cruiseschepen en vliegtuigen, er is geen toerist meer te bekennen. Uitgestorven? Je zou het haast denken.

Je zou het haast denken dat het toerisme gaat uitsterven wanneer je het journaal kijkt, de krant leest of nieuwssites checkt. Overal verschijnen berichten waar het coronavirus is uitgebroken en hoe je je er het beste op kunt voorbereiden. Een voorbereid mens telt voor twee, inderdaad.

Kan je het je voorstellen? Je hebt een reis naar New York City geboekt en vertrekt volgende week. Het vooruitzicht is geweldig. Quality time, shoppen, sportwedstrijden bezoeken, de bekende highlights. Wat zou jij aanraden als reisprofessional? De reis annuleren? Omdat de kans bestaat dat je het coronavirus oploopt? Omdat er in Amerika al x-aantal gevallen zijn?

Ze zijn er vast, de mensen die twijfelen om een vakantie te boeken. Maar waarom zou je gaan twijfelen om een vakantie te boeken? De stranden in de Caribbean zijn nog steeds net zo prachtig, de pleintjes in Zuid-Amerika zijn nog steeds net zo gezellig, Barcelona, het Middellandse Zeegebied, de 3-generatieparken, noem maar op, je geniet er 100% zeker nog steeds van een onvergetelijke tijd.

Kan ik nog op vakantie naar Italië? Het is een veelgestelde vraag. Natuurlijk kan je nog naar vakantie in Italië! Check het reisadvies waar de ‘brandhaarden’ zijn, dan weet je precies waar je nog wel/niet heen kan en denk logisch na bij wat je doet. Gingen de mensen opeens niet meer naar Zuid-Afrika op vakantie toen er in andere delen van Afrika ebola heerste? Misschien iets minder, maar je kon er gewoon heen.

Half Nederland heeft deze week weer carnaval gevierd. Met z’n allen in de meest kneuterige tenten hossen, zoenen met Jan en alleman, bier drinken uit elkaars glas, je handen niet wassen na het toiletteren, je kent het allemaal wel (ja, dit zijn echt van die domme vooroordelen). Waarom zou je niet meer met de ferry naar Engeland gaan, maar wel met 100 man in een feesttent gaan staan?

Natuurlijk veer je als reisprofessional mee met mensen die in de 80 zijn en hun reis naar Benidorm willen annuleren. Natuurlijk toon je als reisprofessional medeleven wanneer mensen zich angstig voelen om op reis te gaan, maar op niemand kunnen rekenen wanneer ze hun reis van € 14.000 willen annuleren. Maar mensen, gaan we thuis achter de geraniums zitten wanneer het eerste geval in Nederland opduikt? Nee toch zeker!

Het coronavirus zorgt voor veel vervelende momenten, maar als reisprofessional kan je ook heel veel mensen geruststellen. Jij, of iemand op het hoofdkantoor, hebt goede contacten binnen de branche. Iedereen helpt elkaar (mag je verwachten en zo niet dan ga je er met elkaar uitkomen of dan zoek je een andere partner). Er worden faq’s gedeeld, er is extra coulance, enzovoorts.

Jajaja, het onbekende aan het coronavirus is ontzettend eng. Op malaria kan je nog voorzorgsmaatregelen nemen, krijg ik te horen. Pillen. Op het coronavirus ook, toch? Handjes wassen, in je elleboog hoesten, niet binnen twee meter komen van iemand die verkouden is (wie doet dat?), niet naar gebieden afreizen waarvoor een negatief reisadvies is afgegeven en logisch nadenken.

Laten we, helemaal als branche, elkaar niet in de put ******. Laten we op z’n minst als reissector positiviteit uitstralen. De toerist uitgestorven? Natuurlijk niet! Er zijn honderden duizenden mensen op reis/vakantie. Van Curaçao en de  Canarische Eilanden tot de wintersport. Een ‘handjevol’ mensen heeft het virus en de meeste mensen worden ook weer beter.

Jullie willen toch ook nog steeds op studiereis en je gaat de ITB toch niet skippen omdat je bang bent? Als dat het geval is, dan mag je zelf natuurlijk ook geen enkele reis meer verkopen, auto verhuren of vliegticket verkopen. Ben je bang om ziek te worden? Stop dan ook met het eten van filet americain, kip, tartaar, eieren, enzovoorts, enzovoorts.

Ik wil je ook niet bang maken, maar niet op je mobieltje kijken als je aan het fietsen bent, goed uitkijken als je wandelend de straat oversteekt, niet onder een ladder doorlopen, goed controleren op teken, niet te lang in de zon liggen op het strand zonder je in te smeren en blijven opletten wanneer je aan het autorijden bent. De top 10 waaraan in 2018 de meeste mensen overleden in Nederland?

  1. Dementie
  2. Longkanker
  3. Beroerte
  4. Coronaire (de meest voorkomende) hartziekten
  5. Hartfalen
  6. COPD
  7. Dikkedarmkanker
  8. Accidentele val
  9. Infecties van onderste luchtwegen
  10. Borstkanker

Overigens is de kans dat je het coronavirus oploopt klein. De kans dat je in de problemen raak door een seksueel overdraagbare aandoening (soa),  legionella, hepatitus A/B, tuberculose en andere enge ziektes is een stuk groter. En wat hebben we (ook als reisbranche) veel overwonnen: Sars, Zika, ebola, Mexicaanse griep, Q-koorts, MERS-virus en natuurlijk om niet te vergeten: de griep.

Al die ziektes hebben we overwonnen. Zie het allemaal weer wat zonniger in, blijf je leven leven, ga vooral op vakantie, inspireer anderen om op vakantie te gaan. Hieronder wat inspirerende beelden met teksten, deel ze, zet ze op je social media kanalen, inspireer ermee, zet er je eigen verhaal bij.

Juist wanneer je op vakantie bent vergeet je alles om je heen, staat de wereld even stil en zul je na terugkomst beseffen dat je juist door de waan van de dag gek wordt gemaakt. Gek ja! Maar laten we vooral gek blijven op reizen!

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl