Bijna de helft van de Nederlanders (45%) besteedt het vakantiegeld dit jaar aan vakantie (een periode van minimaal zes dagen). Huishoudens besteden hun vakantiegeld echter steeds vaker aan huishoudelijke uitgaven, het aflossen van schulden en leningen en het aanvullen van tekorten op de lopende rekening. Dit blijkt uit de vakantiegeldenquête van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Als mensen op vakantie gaan, besteedt bijna een kwart (22%) hier minder geld aan dan vorig jaar. Als voornaamste reden hiervoor wordt aangegeven dat ze minder te besteden hebben of dat ze moeten bezuinigen.

Meer dan de helft van de respondenten weet (nog) niet hoeveel ze dit jaar uitgeven aan de grootste vakantie. Ruim een derde weet dat wel en geeft hier gemiddeld ruim 1.500 euro aan uit. Voor deze vakantie wordt vakantiegeld, spaargeld en geld van de lopende rekening gebruikt. 
Van degenen die dit jaar minder uitgeven aan vakanties omdat ze moeten bezuinigen, zal 37% zijn vakantiegeld uitgeven aan de vakantie. Het vakantiegeld wordt besteed aan het aflossen van schulden (26%), aan huishoudelijke uitgaven (17%), het aanvullen van tekorten op lopende rekeningen (23%) en het achter de hand houden voor het geval het inkomen gaat dalen (26%).

Ten opzichte van vorig jaar zeggen er minder mensen op vakantie te gaan: 88% in 2009 en 80% in 2010. Ook is er een kleinere groep die zijn vakantiegeld uit zal geven aan de vakantie zelf (49% in 2009 en 45% in 2010). Vaker dan vorig jaar is men van plan het vakantiegeld uit te geven aan het aflossen van schulden en leningen (13% in 2010, 8% in 2009). Een ander groot verschil is het percentage van de ondervraagden dat het vakantiegeld op de spaarrekening wil zetten: dit jaar is dat 24 procent en vorig jaar was dat 34 procent. Lees meer in TravelPro nummer 20 van volgende week.