Arjen LutgendorffBlogsNieuws

What else

Foute investeringen of mensenrechtenschendingen, wie let daar nou op in de reisbranche? Wie investeren er in de reissector en waar investeren hotelketens, luchtvaartmaatschappijen en andere reisorganisaties eigenlijk in? Vanuit de sector hoor je er eigenlijk nooit wat over. Zal de oproep van George voor een verandering gaan zorgen?

Acteur George Clooney riep vorige week namelijk op tot een boycot van de Dorchester Collection-hotels, omdat deze in handen is van de regering van Brunei die op 3 april een wet zal uitvaardigen waarbij homoseksualiteit strafbaar worden gesteld met de doodstraf. Waar zouden we ons als reisbranche druk om maken? Als de reiziger daar heen wil, dan is dat toch prima?

Genoeg landen natuurlijk waar een dergelijke straf voor bovenstaande van toepassing is, maar ik denk dat er maar weinig reisprofessionals reizigers er echt op wijzen. Het reisadvies natuurlijk wel. En we gaan natuurlijk geen landen boycotten wanneer ze dit soort wrede straffen hebben voor iets waarvan de gemiddelde Nederlander volgens mij vindt dat je daar geen straf voor verdient.

Anders is het als je naar dierenonrecht gaat, dan word je als organisatie direct geboycot. Denk maar aan de olifantenritjes, de ezeltjes in Griekenland en tegenwoordig ook de dolfijnen waar menig vraagtekens bij worden gezet. Landen boycotten om, in onze ogen nogal vreemde mensen’rechten’, is nogal lastig.

Anderzijds weet ik natuurlijk ook dat toerisme een groot deel van de inwoners van een land ook kan helpen, dus ja, dat is een lastige afweging. Ik hoor ook wel dat er landen zijn waar er bepaalde strafmaatregelen op papier staan en dat er in het reisadvies voor wordt gewaarschuwd, maar dat het ter plekke mee zou vallen. Maar goed, een gewaarschuwd mens telt toch voor twee. Je weet maar nooit.

De bankenwereld is overigens al wel behoorlijk door de mangel gehaald, omdat ze ons spaargeld investeerden (en vast voor een deel nog steeds investeren) in megastallen, fossiele brandstoffen en kernwapens. Ik vraag mij af hoeveel mensen er om die reden zijn overgestapt naar een andere bank, maar er is in ieder geval bewustzijn gecreëerd.

Clooney drong er in een column bij het publiek op aan zich te onthouden van het boeken of bezoeken van de negen luxehotels van Dorchester Collection, waaronder het Beverly Hills Hotel en Hotel Bel-Air in Los Angeles. “Elke keer dat we in één van deze negen hotels verblijven, vergaderen of dineren, brengen we geld rechtstreeks in de zakken van mannen die ervoor kiezen om hun eigen burgers te stenigen omdat ze homo zijn”, aldus Clooney. “Gaan we echt helpen door mee te betalen aan deze mensenrechtenschendingen?” Google maar eens op welke prachtige vakantiebestemmingen homoseksualiteit, of andere voor ons Nederlanders gewone zaken, strafbaar zijn. Ach, als de olifantjes het maar goed hebben.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Mijlpalen en recordomzet voor The Travel Club

Volgende bericht

C&O travel ontvangt prijs uit handen van Vuelandia

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.