Onlangs werd er door iemand een vraag gesteld die mijn oren deed klapperen. De vraag? Welke munt hadden we in Nederland ook alweer voor de euro?
Dat het hier om een jonger persoon ging, mag duidelijk zijn. Inmiddels is de euro zo ingeburgerd dat we niet anders meer weten. Zelfs de vergelijking met de gulden wordt nauwelijks meer gemaakt.
Lekker shoppen in Milaan, aan een terrasje op de Ramblas, de kroeg in Amsterdam of bij de bakker in Frankrijk. Ik vind het in principe heerlijk om niet van tevoren na te hoeven denken over het regelen van buitenlandse valuta, terwijl het ook weer leuk is om ‘gekke’ munten en briefjes in je hand te hebben.
Volgens geschiedkundigen is het EU-systeem zo ongeveer begonnen in Utrecht, toen daar na lang onderhandelen door diplomaten uit heel Europa op 11 april 1713 in het stadhuis de Vrede van Utrecht tot stand kwam. Volgens velen een keerpunt in de wereldgeschiedenis.
Inmiddels wil, volgens De Telegraaf, zeker 60% van de Nederlanders dat Nederland uit de EU stapt. Ook wil 22% terug naar de gulden en wil een derde dat Nederland met andere sterke landen een eigen munt moet beginnen. Overigens peilde De Hond dat 44% van de Nederlanders wil dat Nederland in de EU blijft en 43% dat Nederland eruit stapt. De overige 13% weet het niet…
Dus 300 jaar na de Vrede van Utrecht gaat het er misschien wel om spannen of we als Nederland in de EU blijven of niet, want dan zou er wel eerst een referendum moeten komen. Eerst maar eens afwachten wat onze Engelse buren (op 23 juni) gaan beslissen, want als je de media moet geloven stappen die er liever vandaag dan morgen nog uit.
Maar stel je voor dat Nederland eruit stapt en de gulden terugkomt. Moet je alles weer gaan aanpassen van euro naar gulden, grote kans dat de gulden minder waard wordt, dat vakanties daardoor duurder worden, dus dat Nederlanders minder vaak op vakantie gaan, Schiphol wordt wellicht onaantrekkelijker voor airlines en hoe zit het met alle verdragen die er worden gesloten, alleen al in Brussel.
CEO’s in de Nederlandse reisindustrie hebben zich er nog niet keihard over uitgesproken, maar ik ga er vanuit dat zij wat dat betreft dezelfde mening delen als hun collega’s in de branche. Zo hebben Fritz Joussen (TUI), Michael O’Leary (Ryanair), Carolyn McCall (easyJet) en Richard Branson (Virgin Group) al gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen die een Brexit heeft voor de Engelse reisindustrie. Hebben we in ieder geval nog iets gemeen.
Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl