Seven Summits of New York City – Part II, door Ralph van den Houten (Avila Reizen)
Empire State Building, The Edge, Statue of Liberty, Rockefeller Center, One World Trade Center, SUMMIT en Overstory; dit zijn de Seven Summits of New York City. Welke is de beste? Het beklimmen van de klassieke Seven Summits (de hoogste bergtoppen van elk van de zeven continenten) is een enorme uitdaging, maar kunnen we erin slagen om in één dag zeven keer de top te bereiken in deze stad?
In de vorige editie van Travelpro namen we je mee naar de eerste vier van de zeven summits, nu is het de beurt aan de resterende drie.
Vijf: One World Trade Center – One World Observatory
Met 387 meter het hoogste observatiedeck van de stad. One World Trade Center, of ook wel Freedom Tower genoemd, heeft voor iedereen een bekende geschiedenis. Minder bekend is wellicht dat de hoogte van 1.776 voet ook teruggaat in de geschiedenis, namelijk naar het jaar 1776 waarin de Verenigde Staten het licht zagen. Een bezoek aan One World Observatory is een hommage aan de geschiedenis van de stad en het land, en een eerbetoon aan de gebeurtenissen van 11 september 2001. Binnen een minuutje brengt een Sky Pod je naar de 102e verdieping, terwijl de schermen die je omringen de oprichting en bouw van de stad vanaf Nieuw Amsterdam tot heden in beeld brengen. Eenmaal bovengekomen zie je geen vergezichten over Manhattan, maar een panoramaprojectie met hedendaagse beelden van street-level New York. Aan het einde van de projectie trekt de wand omhoog, waardoor ineens het uitzicht over de skyscrapers zich overdonderend ontvouwt. Ook leuk zijn de verschillende stadsgidsen die op de drie verdiepingen doorlopend lezingen geven over alle bijzondere bouwwerken die je ziet. En een speciale iPad, die je kunt richten op de gebouwen in de zichtlijn, biedt toegang tot nog meer informatie en geschiedenis. Het is erg leuk gedaan hoe je op een interactieve manier veel te weten kan komen over wat je allemaal ziet. Het uitzicht vanuit het Financial District mist zicht op Central Park, maar er is geen beter uitzichtpunt om het Vrijheidsbeeld te bewonderen.

SUMMIT One Vanderbilt
Zes: SUMMIT One Vanderbilt
Waar de voorgaande uitzichtpunten (op het Vrijheidsbeeld na) gerealiseerd zijn met het idee een uitzichtpunt te creëren en zo New York van boven te beleven, is SUMMIT (geopend in 2021) ontworpen als immersive art experience ‘that compels you to question your perception of the built environment, the natural world around you, and your sensorial reality’. Dat belooft wat, zeker nu de avond is gevallen en de zee aan lichtjes de contouren van Manhattan met daarin Central Park aftekent. Op het toegangsbewijs wordt gewaarschuwd om geen rokjes of openvallende kleding te dragen aangezien alle oppervlakken ofwel spiegelend of van glas zijn. Bij de ingang krijgen we overschoentjes aangereikt om de kwetsbare vloeren te beschermen. Een snelle elevator ride schiet ons weer de lucht in, op naar deze drie verdiepingen tellende experience. Het bezoek in de avonduren betekent een waanzinnige lichtshow binnen, gekoppeld aan de ontelbare lichtjes van Manhattan. Een mind-bending experience waar je soms bijna het gevoel hebt je evenwicht te verliezen omdat je niet meer weet wat boven, onder, links of rechts is. Experiential art waar je zelf middenin staat.
Extra adrenalineshot door in Levitation een stap naar voren te doen. Deze glazen capsules steken recht uit de gevel naar buiten en kijken vanaf 335 meter hoogte neer op het stratenpatroon eronder. Op het bovenste deck loop je lekker naar buiten het balkon met een drankje in de hand nog te genieten van het uitzicht.
Welke observatory is het beste?
Zeven: Overstory
Het is inmiddels ruim twaalf uur geleden dat we op Edge stonden, dus snel op naar summit number seven. Dit brengt ons weer naar Lower Manhattan, het Financial District. Op 70 Pine Street vinden we een 290-meter hoge art deco-wolkenkrabber, ook gebouwd tijdens de Skyscraper Race van de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Bij oplevering was dit het hoogste gebouw in Lower Manhattan en het twee-na-hoogste gebouw ter wereld. Een technische innovatie was het gebruik van dubbeldeksliften. Hierdoor waren er minder liftschachten nodig en bleef het rendabel het gebouw meer dan 60 verdiepingen hoog te maken ondanks de relatief kleine footprint. Een van de drijvende krachten achter de realisatie van dit project was Henry Latham Doherty, die een groot olie- en gasbedrijf bestierde. De beste man had de bovenste verdiepingen van het project, de 64 tot en met 66 verdieping voor zichzelf gereserveerd als penthouse. Inclusief squashbaan en een master bedroom waarvan het bed mechanisch het terras op kon bewegen. Meneer Doherty zou er uiteindelijk nooit intrekken en na oplevering werd de suite, inclusief het glazen solarium van 10 bij 7 meter op de 66e verdieping opengesteld als observatory. In de afgelopen jaren zijn de bovenste verdiepingen herontwikkeld en vind je er nu het tweesterren-Michelinrestaurant SAGA op de 63e verdieping. Een verdieping daarboven: Overstory. In de meest recente lijst van World’s 50 Best Bars te vinden op plek nummer zeventien. World Class cocktails, kleine bites vanuit de Michelinkeuken van SAGA en buitenterras met een 360-graden uitzicht maken dit dé place to be en een waardige final ascent van onze Seven Summits.
Bij het binnenlopen is de lobby een waar art-deco-bonanza. Omdat het gebouw niet meer in gebruik is als observatiepunt en geen toeristische functie heeft, is het een heel andere ervaring. De receptie checkt je reservering en begeleid je naar de klassieke liften die nog geheel in oude stijl zijn. Hier geen digitale fratsen, ledwanden of special effects. Simpelweg een art deco-kunstwerkje met tientallen knopjes voor alle verdiepingen. Een stap terug in de befaamde jaren ’30. Vanaf de 63e verdieping volgt nog een lange trap naar de kleine intieme cocktailbar, Overstory. Na een plekje aan de bar te hebben bemachtigd is het eerst maar eens tijd voor een frisse neus. De bar beschikt namelijk over een terras helemaal rondom. De halfhoge balustrade garandeert ongehinderd uitzicht, en de jazzmuziek op de achtergrond zorgt ervoor dat je jezelf al helemaal hier ziet zitten op een mooie zomerdag met een cocktail en wat bites, turend over de skyline. Nu is het echter februari en ligt de temperatuur tegen het vriespunt, dus na een paar rondjes buitenom keren we weer terug naar de bar. Ik vertel de barman dat dit vandaag de zevende summit is die ik heb ‘beklommen’ en over de ervaringen van de dag. Daarmee gaat hij aan de slag en creëert on the spot een perfecte bijpassende cocktail. Cheers!
30.000 stappen
Oké, goed verhaal, lekker kort. Niemand zou het aanraden deze Seven Summits in één dag te overwinnen, het is een vrij intensief programma. Meer dan 30.000 stappen, vijf airport style security checks en ga zo maar door. Omdat het begin februari is, zit je in een van de rustigste periodes van het jaar, dus zijn de wachttijden minimaal, plus ik had voor meerdere summits express tickets, waardoor wachtrijen helemaal wegvallen.

De beste
Maar welk observatory is nou het ‘beste’? Wat bijzonder was om te ervaren, is dat eigenlijk elke summit uniek is. Elke observatory heeft zijn eigen invalshoek en beleving. Dus een antwoord wat het beste is, is niet te geven. Wel wat mogelijk de beste experience is voor jou. Maar heb je wat meerdere dagen in NYC te besteden, pak er dan zeker meer dan één mee!
Dus in welke categorie val jij?
- The Edge: buitenmensen en thrillseekers
- Empire State Building: filmliefhebbers
- Kroon van het Vrijheidsbeeld: geschiedenisfreaks
- Top of the Rock: gezinnen en Instagrammers
- One World Observatory: nieuwsgierige ontdekkers
- SUMMIT One Vanderbilt: experiental travellers en kunstliefhebbers
- Overstory: foodies