Belvilla wil vakantiegangers die op zoek zijn naar een vakantiehuis of appartement waarschuwen voor fraude binnen de vakantiehuizenverhuur. Het gebeurt regelmatig dat consumenten opgelicht worden bij het boeken van een vakantiehuis of appartement.
@Leisure, de holding waartoe Belvilla behoort, besloot een meldpunt op te starten waar men fraude kan melden. Echter is dit reeds mogelijk bij Fraudehelpdesk. Op www.fraudehelpdesk.nl/tips-tegen-vakantiefraude is ook een checklist te vinden met tips om fraude bij het boeken van vakantiehuizen of appartementen te herkennen en daarmee te voorkomen. In de komende weken zijn veel mensen opzoek naar een vakantieadres, wat voor Belvilla reden is om juist nu te benadrukken hoe belangrijk het is om op de hoogte te zijn van deze herkenningspunten, zodat zij hun vakantiehuis of appartement veilig kunnen boeken.
In 2012 nam het aantal meldingen in vakantiehuisfraude al toe en ook in 2013 waren tientallen reizigers de dupe. Onder andere Fantasie Reizen en VillaSpanjehuren.nl waren organisaties die hierbij veel in het nieuws waren.
Een aantal kenmerken van mogelijk frauduleuze verhuurpraktijken die op de website van Fraudehelpdesk vermeld staan, zijn:
– Vakantiehuizen en appartementen worden onder de gemiddelde huurprijs aangeboden
– Contact is enkel mogelijk via e-mail
– In de communicatie zitten veel spellings- en grammaticafouten
– De druk om snel te boeken is hoog
– Er wordt gevraagd om een voorschot via een buitenlandse bankrekening of via money transfers als Western Union of MoneyGram
“De oplichters blijken lastig te achterhalen, waardoor het in de praktijk effectiever is om vakantiehuisfraude te voorkomen dan te genezen”, aldus Bjørn Berg-Andersen, COO van @Leisure. “We voelen als marktleider in vakantiehuizenverhuur de verantwoordelijkheid om consumenten actiever bewust te maken van dit soort wanpraktijken. Een vakantie dient een zorgeloze periode van het jaar te zijn. Gelukkig zien we dat veel collega-aanbieders met ons professioneel opereren, onder meer voortkomend uit de zekerheden die een Nederlandse reisorganisatie met ANVR-, SGR- en/of Thuiswinkel-keurmerk biedt. De gevallen waarin het echter fout gaat, leveren vakantiegangers veel ellende op en schaden de verhuurbranche. We streven ernaar om de vakantiehuizenmarkt ook op het vlak van zorgeloos boeken naar een hoger niveau te tillen.”