Voorafgaand aan het faillissement van Oad is er een diepgravend conflict geweest in de raad van commissarissen (rvc) van het reisorganisatie.

Dit conflict heeft geleid tot een leegloop van toezichthouders deze zomer. Christo Kalter, de financieel directeur van Oad, stapte naar verluidt vorige week op. De commissarissen zouden zijn opgestapt omdat zij niet langer verantwoording konden nemen voor de gang van zaken bij Oad. Vanwege de penibele financiële situatie wilden zij aansturen op een gecoördineerde doorstart, waarbij een stille bewindvoerder zou worden aangesteld bij het reisbedrijf.

Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Leon van den Boom en Gert Ooms begin deze maand hun Oad-commissariaat hebben opgegeven, nadat in juni ook al Klaas Westdijk wegens persoonlijke omstandigheden was vertrokken. Daarmee bestond de rvc enkel uit president-commissaris en volledig eigenaar, Joop ter Haar, de man die het familiebedrijf vanaf de jaren zestig opstuwde tot een miljoenenconcern.

Ter Haar rekende erop dat Oad voldoende externe financierders zou vinden om een dreigende ondergang van het reisconcern te voorkomen. Achteraf is gebleken dat Ter Haar door te blijven gokken op aanvullende financiering, de verkeerde keuze heeft gemaakt. Volgens de eigenaar van Oad zelf zou de bank hen niet genoeg tijd gebben gegund om de openstaande bedragen op tijd te voltooien. Een Rabo-woordvoerder heeft gisteren in een reactie aangegeven de emoties te begrijpen die leven bij het bedrijf en bij de werknemers. ‘Banken hebben een zorgplicht om niet aan verliesfinanciering te doen. Dit is een proces van vele maanden geweest’, laat de woordvoerder weten. Diverse voortgangsgesprekken zouden zijn gevoerd maar op een bepaald moment was ‘de financiële rek eruit’.

De curatoren van Oad werken aan een doorstart. Via een woordvoerder lieten ze weten dat diverse partijen zich hebben gemeld om hierover te praten. Aldus het Financieel Dagblad.