Uit onderzoek dat is gedaan door het Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 26% van de Nederlanders dit jaar thuis blijft, dat staat te lezen in het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2015 dat deze week verschijnt en is samengesteld door CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en NRIT Media.

In vergelijking met voorgaande jaren is het percentage Nederlanders dat niet op vakantie gaat flink gestegen in vergelijking met voorgaande jaren, toen het percentage nog rond de 18% lag. De Nederlanders die de vakantie laten schieten, zijn vooral te vinden onder de huishoudens met een inkomen beneden modaal (minder dan 1.750 netto per maand).

Een andere groep die valt onder de Nederlanders die niet op vakantie gaan of die het ten tijde van het onderzoek nog niet wisten, zijn alleenstaanden. Het overgrote deel van de Nederlanders gaat één keer op vakantie (31%), hierbij gaat het om de Nederlanders met een modaal inkomen (tussen 1.750 en 2.500 netto per maand).

De Nederlanders met een hoger inkomen dan modaal gaan twee keer of vaker op vakantie. Twee derde van de ondervraagden gaat even vaak op vakantie als vorig jaar. 10% gaat vaker, 24% gaat minder vaak. Van de Nederlanders met een lager inkomen gaat 40% minder vaak op vakantie.

Nederlanders gaan gemiddeld ruim twee weken (zestien dagen) op vakantie, wat neerkomt op een gemiddelde kostenpost van 2.600 per huishouden. Wie beneden modaal verdient gaat over het algemeen (72%) een week, waarvoor gemiddeld 1.500 wordt uitgegeven. De hogere inkomens geven gemiddeld 4000 uit, 32% van deze groep gaat twee tot drie weken weg.