Het idee van de Griekse premier Mitsotakis om een ‘coronapaspoort’ in het leven te roepen, wordt volgende week besproken tijdens een Europese videotop. Ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een vaccinatiebewijs om het reizen te bevorderen, zo liet het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport desgevraagd eind vorig jaar aan TravelPro weten.

Volgens de Griekse premier zal een coronapaspoort mensen stimuleren om zich te laten inenten en de beloning is reizen zonder verdere beperkingen, zo schrijft De Telegraaf. Andere landen staan sceptischer tegenover een coronapaspoort. Zo zou Duitsland terughoudender zijn, aangezien discriminatie en privacy-bezwaren op de loer liggen.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid liet aan TravelPro weten dat er in het onderzoek naar een vaccinatiebewijs wordt gekeken naar de eisen die andere landen stellen. “De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over in hoeverre de overheid een rol of verantwoordelijkheid of plicht heeft om te voorkomen dat private partijen eisen dat personen gevaccineerd zijn en welke (juridische) mogelijkheden de overheid hierbij heeft.”

“De snelste manier om de vrijheid van reizen te herstellen is van het grootste belang voor ons allemaal”, zo heeft de Griekse premier in een brief aan de EU laten weten. Daarin stond ook dat hij mensen die nog niet gevaccineerd zijn niet wil verbieden.

Jaap van Delden (Directeur Vaccinaties RIVM) liet eerder weten niet iets voor zich te zien als “een aantekening in je paspoort wanneer je bent gevaccineerd”. Gloria Guevara (WTTC President & CEO) liet deze week nog weten: “We moeten reizen niet alleen toestaan voor mensen die zijn ingeënt. We moeten mensen die willen reizen, maar niet zijn gevaccineerd, niet discrimineren.”