Erik van der Waard, vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van de Veluwegroep, waarschuwt dat retailers moeite gaan krijgen hun marges op peil te houden door de maatregelen die TUI eergisteravond heeft aangekondigd. “We leveren rond de 2% in en dan zitten wij als lid van de Courtesy Club nog in de hoogste staffel. Al boeken we alles in de hoogste categorie, dan nog hebben we geen mogelijkheid om onze marge op peil te brengen. Niet iedereen realiseert zich waarschijnlijk dat 1% minder commissie 10% minder rendement is.”

Ondanks de zorgelijke ontwikkelingen zal iedereen verder gaan met TUI stelt Van der Waard. “Je kan wel stoer roepen dat je niet meer met TUI wilt werken, maar ik denk dat er niet zoveel keuzes zijn. We gaan naar een situatie toe dat we keuzes moeten maken hoe we omgaan met de bonus- en beloningsstructuur. De markt dwingt ons om niet meer volle bak voor één partij te gaan. Meer zelf gaan doen, van de één naar de ander sturen en goede bonusplannen maken, daar gaat het naartoe.”

Naast de commissieverlaging kijken veel retailers volgens Van der Waard nog met een onderbuikgevoel terug op de Arke-/Holland International-situatie. Van der Waard: “De retail heeft destijds juichend Holland International omarmd en het merk nog groter gemaakt dan het al was. Natuurlijk zijn we blij dat TUI het signaal heeft afgegeven dat ze de retail trouw blijft en met Arjan Kers zit er een CEO waar we goed zaken mee kunnen doen, maar we vrezen het moment dat er in de toekomst een opvolger voor hem komt. Je zult zien dat de boel dan kantelt”.

Volgens Van der Waard wordt het vooral belangrijk welke (populaire) accommodaties in welke categorie komen en dat deze tussentijds niet wijzigen en er geen prijsverschillen zullen zijn tussen direct en retail derden. “Ik hoop maar dat die 1% tot 2% commissieverlaging straks niet betekent dat de branche noodgedwongen en tegen de zin in met 30% omzet verplaatsing moet gaan werken om je eigen ‘circus’ draaiende te kunnen houden, want dan is dat procentje een kostbare verlaging.”

“Ik begrijp dat de krappe marges ook voor leveranciers lastig zijn, net als voor ons. Maar je hebt geen academische opleiding nodig om te zien dat een retailbedrijf dat voor 9,5% bakken omzet wegzet, die grosso modo overigens overall vaak 7% betekent, een circus Renz situatie gaat worden. Maar de gesprekken met TUI zijn open, constructief en gebaseerd op partnership, dus ik ben benieuwd naar de namen die onder de B en C lijsten gaan vallen. Pas dan kan ik m’n eigen beleid gaan bepalen. We hebben nog een paar maanden, dus de hartslag is nu absoluut nog niet in de war wat mij betreft”, aldus Van der Waard.