BlogsNieuws

Media vol sensatie

Rellen, demonstraties, spandoeken, onrust, angst, paniek en zelfs moord zijn woorden die de situatie in Athene van afgelopen week goed omschrijven. De media overspoelde de kranten en tv met angstaanjagende beelden die mij deden denken aan de ophef die vorige zomer ook op het prachtige Corfu -in het hotel waar ik verbleef- plaatsvond. De hogere hand van het hotel had al meerdere maanden geen budget meer om het hardwerkende bedienende en uitvoerende personeel uit te betalen. Woeste en bezorgde Grieken spanden samen en schreeuwden met behulp van megafoons hun onrust en woede uit richting de directie, die vervolgens over water vluchtte naar het vasteland. Die arme mensen hadden geen geld meer om hun gezinnen te onderhouden en kinderen te voeden, omdat er in het hotel simpelweg geen geld was om al die uren hard ploeteren in de hitte uitbetaald te krijgen. Naast de onrust die eveneens uitbrak onder de toeristen ter plaatse, zorgde de opstand -die meer dan een week aanhield- natuurlijk ook niet voor een goede promotie van het eiland Corfu. De beste reclame is immers mond-totmond-reclame. Zodra die nog weinig positieve informatie bevat, is de kans groot dat de accommodatie het jaar erna niet meer zo populair zal zijn…

De afgelopen week vroeg ik me af of heel Griekenland komende zomer toeristisch gezien zal moeten lijden door alle ophef in de hoofdstad? Ik sprak met meerdere Griekenland-kenners en specialisten en de meningen en verwachtingen liepen uiteen. Al met al kan er worden geconcludeerd dat er tot op heden weinig Nederlanders zijn die zich druk maken om de situatie. Zeker op de populaire, zonnige eilanden is er geen vuiltje aan de lucht. Vorig jaar bevond ik me in Bangkok tijdens de demonstraties daar, en met een beetje gezond verstand blijf je uit de buurt en hoef je er niets van te merken. De media laat tenslotte graag beelden vol sensatie zien, maar Griekenland heeft zóveel meer dan een paar chaotische straten in Athene. Komt vast goed dus..

Melanie van Grunsven

© 2010, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Author

3 Reacties

 1. 27 mei 2010 at 00:07

  Zolang wij deze media kopen, c.q. bekijken, zal het zo blijven, zo niet erger worden……..

 2. Eugenie Engelbracht
  21 mei 2010 at 09:08

  Ook de gedrukte media heeft het woord ‘sensatie’ begrepen, zeker bij de ramp in Tripoli. Zie ook mijn voorwoord in TravelPro van vandaag….

 3. 19 mei 2010 at 11:19

  Ik zit regelmatig vol ongeloof voor de televisie, radio of in de krant te lezen. Of het nou over Griekenland gaat of over ander “nieuws”, het lijkt wel alsof elke willekeurige gebeurtenis vandaag de dag als een film neergezet moet worden. Voornamelijk SBS6 heeft er een handje van om het zo ‘spectaculair’ mogelijk naar Jan Publiek over te brengen.

  Het draait nou een keer allemaal om de kijkcijfers, pageviews, hits en de rest…

Vorige bericht

De wereld is te groot geworden

Volgende bericht

Verdriet en angst in het land van de glimlach

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."