Het cabinepersoneel van Transavia is in een nieuw ‘jasje’ gestoken. Ruim vijftienhonderd cabinemedewerkers van de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van ons land en van Transavia in Frankrijk dragen vanaf maandag een nieuw uniform. Bijzonder aspect: ze hebben die zelf mogen mee-ontwerpen.

De gloednieuwe outfits zijn onderdeel van de strategiewijziging die Transavia onlangs heeft aangekondigd. “We willen fors blijven investeren in onze mensen”, zegt algemeen directeur Mattijs ten Brink. “Deze uniformen passen bij het nieuwe Transavia. Hiermee kunnen medewerkers het gevoel en het verhaal van deze mooie luchtvaartmaatschappij de komende jaren nóg beter uitdragen.”

Crew-sourcing
De ideeën voor het nieuwe uniform zijn tot stand gekomen door middel van crew-sourcing. Het cabinepersoneel en de Sales & Servicesdesk medewerkers konden aangeven wat ze comfortabel vinden werken, waar ze zich goed in voelen en uit welke items de kledinglijn dient te bestaan. Vele ideeën kwamen er binnen in de vorm van moodboards, tekeningen en zelfgemaakte kledingstukken. “Die waren verrassend origineel en zeer goed bruikbaar”, vertelt design-consultant Bas van Wayenburg, die met alle binnengekomen suggesties aan de slag is gegaan en ze heeft vertaald naar een draagbaar uniform. Ook hebben medewerkers kunnen stemmen over de hoofdkleuren, de stijl en de verdere uitwerking van de onderdelen van het Transavia-uniform.

23 kledingstukken
Maar liefst 23 verschillende kledingstukken en accessoires heeft het cabinepersoneel van Transavia nodig. Voor mannen en vrouwen, voor warme en koude dagen en voor binnen en buiten. Het uniform dat er nu ligt bestaat uit twaalf nieuwe items voor dames en elf voor heren. “De dames beschikken nu over een rok, jurk, pantalon, blouse, T-shirt, vest, jasje, gilet, sjaaltje, riem, overjas en een wintersjaal/omslagdoek”, zegt Van Wayenburg. “Voor de heren is er een pantalon, jasje, gilet, overhemd, riem, stropdas, pochet, overjas, vest en een sjaal.”

Volop draagcomfort
In oktober vorig jaar hebben zo’n dertig medewerkers het nieuwe uniform mogen uitproberen. De reacties waren zonder uitzondering positief: ‘Nauwelijks kreukels’, ‘zakelijk en vrouwelijk tegelijk’ en ‘volop draagcomfort’, zo klonk het onder meer. Maar natuurlijk waren er ook verbeterpunten. “Met die feedback zijn we aan de slag gegaan”, vertelt Van Wayenburg. “Zo is onder meer het ontwerp van de blouse flink aangepast, het gilet met twee centimeter verlengd, de rits van de jurk op de rug in plaats van aan de zijkant gekomen, is het sjaaltje groter geworden en de capuchon op de overjas van de dames verstevigd. Het resultaat mag er zijn.”