Oostenrijk is een van de vele Europese landen waar de coronacijfers stijgen. De Oostenrijkse regering heeft enkele weken geleden reeds een gefaseerd plan voorgesteld. Dit plan treedt nu versneld in. Vanaf maandag 8 november geldt de 2-G-regel (gevaccineerd/genezen van corona) in de gastronomie, hotels, nachthoreca, cultuur, vrijetijds- en sportfaciliteiten, alsook in kabelbanen.

“De ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om het aantal besmettingen binnen de perken te houden. Tegelijkertijd zullen ze ertoe bijdragen het wintertoerisme in Oostenrijk te laten doorgaan”, aldus het Oostenrijks Verkeersbureau. “Uit een enquête die de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme in september heeft doorgevoerd, blijkt bovendien dat de vaccinatiegraad van de geïnteresseerde vakantiegangers in een wintervakantie in Oostenrijk, rond of boven de 80 procent ligt. (Enquêtegegevens uit Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Polen, Tsjechië, Zwitserland en Groot-Brittannië).”

“Oostenrijk heeft in de zomer al bewezen dat verantwoord toerisme tijdens de pandemie mogelijk is. Als verantwoordelijk gastland neemt Oostenrijk nu ook alle nodige maatregelen om zijn gasten en gastheren in de winter te beschermen. Met strikte, duidelijke en planbare richtlijnen gaan wij met een groot verantwoordelijkheidsgevoel het winterseizoen in. De toeristische sector is zeer goed voorbereid op de uitvoering. Eén ding is duidelijk: wie gevaccineerd is, zal nauwelijks beperkingen ondervinden. Dat geldt natuurlijk ook voor het toerisme en onze buitenlandse wintergasten”, zegt Lisa Weddig, directeur van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme.

Op maandag 8 november 2021 zullen gelden de volgende maatregelen:

• De 2-G regel is hier vanaf maandag van toepassing:
– Accommodaties
– Gastronomie
– Vrijetijds- en sportfaciliteiten
– Culturele instellingen
– Kabelbanen
– Contactberoepen (bv. kapper)
– Evenementen met meer dan 25 personen

• Alle soorten coronatests (zowel PCR- als antigeentests) zullen niet langer erkend worden om toegang te krijgen.

• Voor de 2-G-regel geldt een overgangsperiode van vier weken. Tijdens deze periode wordt de eerste vaccinatie in combinatie met een PCR-test beschouwd als bewijs van toelating – een volledige vaccinatie is tijdens de overgangsperiode dus nog niet vereist.

• Het dragen van een FFP-2 masker is verplicht in winkels, musea en bibliotheken.

• De geldigheidsduur van vaccinatiebewijzen wordt teruggebracht tot 9 maanden na volledige vaccinatie (voorheen 12 maanden). Na deze periode is een extra dosis (vaak derde dosis) nodig voor het geldig certificaat. Er geldt een overgangsperiode van drie weken.

• Kinderen tot 12 jaar zijn momenteel vrijgesteld van deze maatregelen. Dit zal in de toekomst ook zo blijven. Voor minderjarigen vanaf 12 jaar wordt gewerkt aan een uitvoerbare regeling.