CoronavirusNieuws

Oostenrijk verscherpt coronaregels met 2G-model

Deel dit artikel

Oostenrijk is een van de vele Europese landen waar de coronacijfers stijgen. De Oostenrijkse regering heeft enkele weken geleden reeds een gefaseerd plan voorgesteld. Dit plan treedt nu versneld in. Vanaf maandag 8 november geldt de 2-G-regel (gevaccineerd/genezen van corona) in de gastronomie, hotels, nachthoreca, cultuur, vrijetijds- en sportfaciliteiten, alsook in kabelbanen.

“De ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om het aantal besmettingen binnen de perken te houden. Tegelijkertijd zullen ze ertoe bijdragen het wintertoerisme in Oostenrijk te laten doorgaan”, aldus het Oostenrijks Verkeersbureau. “Uit een enquête die de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme in september heeft doorgevoerd, blijkt bovendien dat de vaccinatiegraad van de geïnteresseerde vakantiegangers in een wintervakantie in Oostenrijk, rond of boven de 80 procent ligt. (Enquêtegegevens uit Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Polen, Tsjechië, Zwitserland en Groot-Brittannië).”

“Oostenrijk heeft in de zomer al bewezen dat verantwoord toerisme tijdens de pandemie mogelijk is. Als verantwoordelijk gastland neemt Oostenrijk nu ook alle nodige maatregelen om zijn gasten en gastheren in de winter te beschermen. Met strikte, duidelijke en planbare richtlijnen gaan wij met een groot verantwoordelijkheidsgevoel het winterseizoen in. De toeristische sector is zeer goed voorbereid op de uitvoering. Eén ding is duidelijk: wie gevaccineerd is, zal nauwelijks beperkingen ondervinden. Dat geldt natuurlijk ook voor het toerisme en onze buitenlandse wintergasten”, zegt Lisa Weddig, directeur van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme.

Op maandag 8 november 2021 zullen gelden de volgende maatregelen:

• De 2-G regel is hier vanaf maandag van toepassing:
– Accommodaties
– Gastronomie
– Vrijetijds- en sportfaciliteiten
– Culturele instellingen
– Kabelbanen
– Contactberoepen (bv. kapper)
– Evenementen met meer dan 25 personen

• Alle soorten coronatests (zowel PCR- als antigeentests) zullen niet langer erkend worden om toegang te krijgen.

• Voor de 2-G-regel geldt een overgangsperiode van vier weken. Tijdens deze periode wordt de eerste vaccinatie in combinatie met een PCR-test beschouwd als bewijs van toelating – een volledige vaccinatie is tijdens de overgangsperiode dus nog niet vereist.

• Het dragen van een FFP-2 masker is verplicht in winkels, musea en bibliotheken.

• De geldigheidsduur van vaccinatiebewijzen wordt teruggebracht tot 9 maanden na volledige vaccinatie (voorheen 12 maanden). Na deze periode is een extra dosis (vaak derde dosis) nodig voor het geldig certificaat. Er geldt een overgangsperiode van drie weken.

• Kinderen tot 12 jaar zijn momenteel vrijgesteld van deze maatregelen. Dit zal in de toekomst ook zo blijven. Voor minderjarigen vanaf 12 jaar wordt gewerkt aan een uitvoerbare regeling.

Auteur


Deel dit artikel

5 Reacties

 1. Tjitske
  9 november 2021 at 23:27

  Onze dochter wordt in december 12 jaar. Te kort dag dus om voor de wintersport in de kerstvakantie volledig gevaccineerd te zijn én een QR-code te kunnen krijgen. In Frankrijk wordt gecontroleerd vanaf 12 jaar en 2 maanden. Zou dat in Oostenrijk ook een optie zijn of kunnen worden?

 2. L Hamer
  9 november 2021 at 20:43

  Erg rare regels. Goed getest is veiliger dan gevaccineerd. Hoe raar is het nu.
  Zelfs fizer heeft een medicijn. Hoe kan een regering dit nog goed praten.

 3. 9 november 2021 at 10:17

  @sharon wat wordt bedoelt met ‘een overgangsperiode van 3 weken’? Ik ben zelf gevaccineerd op 25 juni en ga op wintersport eind maart 2022. Ik kom dan uit op 283 en dat gaan dan dus niet lukken. Of lukt het dan wel door die overgangsperiode van 3 weken? Hoor het graag!

 4. Karin
  8 november 2021 at 11:41

  Is er enig zicht op de uitvoerbare regeling voor kinderen vanaf 12 jaar die nog geen volledige vaccinatie kunnen verkrijgen vanwege de regels in Nederland?

  • Ina Mantel
   11 november 2021 at 13:26

   Ik heb van het hotel in Oostenrijk bericht ontvangen met de volgende aanvulling voor kinderen en 2G:

   The following currently applies to children and teenagers

   0-11 years NO detection requirement
   12-15 years 3-G with antigen (valid 24 hours) or PCR (valid 72 hours)
   16 years and older 2-G

Vorige bericht

Reizen naar de VS weer mogelijk: "Kantelpunt voor KLM"

Volgende bericht

Expedia Group stopt met aanbieden attracties dolfijnen en walvissen

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."