Stichting SEPR, van oudsher het vakdiploma voor de reisbranche, is per 1 januari 2012 gestopt met het certificeren en erkennen van onderwijsinstellingen. De reeds uitgegeven certificeringen en erkenningen lopen af conform de vastgestelde looptijd, waardoor studenten nog voldoende tijd krijgen om het gewenste diploma te behalen. De laatste examens worden afgenomen in 2017.
Stichting SEPR is een samenwerkingsverband tussen reisbranchevereniging ANVR en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en de Unie. Deze certificerende instantie toetst op verzoek onderwijsinstellingen op diverse kwaliteitscriteria die zijn vastgesteld door de reisbranche zelf, waardoor het onderwijs optimaal aansluiting vindt op het werkveld. Daarnaast erkent SEPR ook particuliere onderwijsinstellingen, waarvan de kandidaten door SEPR zelf werden geëxamineerd.
De stichting SEPR heeft in 2011 uitvoerig onderzoek laten doen naar de positie van SEPR in de reisbranche, omdat de vraag van SEPR kandidaten de laatste jaren afnam. Uit onderzoek bleek uiteindelijk dat er onvoldoende draagvlak is om de landelijke examinering, certificering en erkenning van SEPR nog langer in stand te houden.
“Wij zij blij dat SEPR als zeer bekende merknaam wel behouden blijft voor de reisbranche”, aldus Frank Oostdam, bestuurder van stichting SEPR. Het bestuur van stichting SEPR heeft besloten de nog lopende activiteiten onder te brengen bij Reiswerk, dat eveneens een samenwerkingsverband is tussen de ANVR en de vakbonden. Reiswerk richt zich op arbeidsmarktontwikkeling en blijft met haar projecten inspelen op de behoeften en vragen vanuit de branche op het gebied van opleiding en ontwikkeling, zowel voor de huidige medewerker als de toekomstige studenten en zij-instroom.