Vandaag is binnen TUI Nederland en TUI België bekendgemaakt dat de beide reisbedrijven, opererend onder de vlag van het Britse TUI Travel PLC, per 1 januari 2014 worden samengevoegd. Elie Bruyninckx, de huidige CEO van TUI België, wordt per diezelfde datum CEO van de nieuwe Nederlands-Belgische reisorganisatie. De huidige CEO van TUI Nederland, Steven van der Heijden, zal TUI Nederland per 1 maart 2014 verlaten. Hij is in gesprek met TUI Travel PLC over een mogelijke nieuwe functie binnen de TUI groep. De nieuwe reisorganisatie wordt straks door een gezamenlijke Nederlands-Belgische directie aangestuurd. In de komende weken zal de nieuwe organisatiestructuur nader worden uitgewerkt.
TUI Travel PLC heeft als doel om van een cluster van losse landenorganisaties uit te groeien tot één geïntegreerd internationaal reisbedrijf. Kernwoorden hierin zijn: efficiëntie, schaalgrootte, gezamenlijk sneller op veranderingen inspelen en het voorkomen van identieke investeringen in diverse landen. Bovendien is er steeds meer sprake van een gezamenlijke definitie van de optimale klantervaring op basis waarvan nieuwe producten en services internationaal worden ontwikkeld. Gebaseerd op de bovenstaande uitgangspunten worden straks verschillende TUI landenorganisaties geclusterd. Naast België en Nederland, geldt dat ook voor Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Polen. Groot-Brittannië en Ierland waren al een cluster, net als de vier Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Daarnaast worden straks op TUI Travel PLC niveau de kernonderwerpen binnen het bedrijf centraler aangestuurd. Het gaat hierbij om: Luchtvaart (Aviation), Product & Inkoop, Distributie & Online, Bestemmingsorganisatie en IT (Digital Transformation). Dit houdt in dat diverse directieleden, ook in Nederland en België, een tweede rapportagelijn krijgen. Commercieel gezien blijven zij rapporteren aan hun CEO en operationeel gezien rapporteren zij straks ook aan leden van de internationale TUI Mainstream Board.
Eén reactie
Ik ben persoonlijk erg benieuwd wat dit met het prijspeil gaat doen.
Regelmatig vergelijk ik de prijzen tussen Holland International en Jetair, en ik moet zeggen, in de meeste gevallen is Jetair (fors) duurder (al voorbeelden gezien van 25%).
Het gekke is dat Jetairfly als seat-only vaak goedkoper is dan ArkeFly…