Bij de oprichting van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR) in 2011 stond de ANVR niet heel hard te juichen. De betreffende reisbedrijven waren eerder door de brancheorganisatie op de signaleringslijst gezet en hebben zich niet veel later verenigd in de VvKR. “De ANVR heeft de VvKR een collectief lidmaatschap aangeboden”, zegt Caroline de Greeff (voorzitter VvKR) tegen TravelPro.

Zonder die ‘zwarte lijst’ van bedrijven die niet of onvoldoende kunnen aantonen dat zij voldoen aan de wettelijke garantieverplichting, was de VvKR in 2011 waarschijnlijk niet opgericht. “Deze organisaties hadden geen verkeerde bedoelingen, maar waren te klein om aan de hoge kosten van SGR te voldoen. Het eerste doel was daarom een alternatief bieden voor de bestaande garantiestelling, in de vorm van een Derden-Geldenregeling, STO-reisgarantie. De volgende stap was collectieve afspraken maken die interessant zijn voor onze leden waarvan een kwart een jaaromzet tot € 25.000 heeft.”

Collectief lidmaatschap

Nu de VvKR, eigenlijk uit nood geboren, gesetteld is, wordt er een collectief lidmaatschap bij de ANVR aangeboden. “Hierbij krijgt de VvKR één zetel binnen de ANVR, met een centraal aanspreekpunt, en onze leden mogen het alom bekende ANVR-logo voeren”, zegt De Greeff. Of het ook daadwerkelijk zover gaat komen, weet de voorzitter nog niet. “Ik schat de kans 50/50 in. Dat hangt voor een deel af van in hoeverre de ANVR bereid is om kleinschalige reisorganisaties serieus te nemen. En voor een ander deel is het belangrijk dat er voor ons ook voordelen aan een dergelijk lidmaatschap zitten. De meerderheid van onze leden zit namelijk niet op alleen het ANVR-logo te wachten.”

Lees het hele interview in TravelPro 43.