Na de lancering door de ANVR van de ‘signaleringslijst financiële zekerheid’ zo’n vijf jaar geleden, in de volksmond bekend als ‘zwarte lijst’, heeft de overkoepelende reisbrancheorganisatie deze overgedragen aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In Nederland is iedere reisorganisatie wettelijk verplicht (BW art.7:512) de consument financieel te beschermen tegen faillissement van de onderneming. Ook moet de reisonderneming de reiziger een repatriëringsgarantie bieden in geval de onderneming failliet gaat en de consument nog op zijn vakantiebestemming verblijft.

“Het was en is ons als brancheorganisatie een doorn in het oog dat wij met onze leden alles in het werk stellen om zoveel mogelijk kwaliteit en zekerheden te garanderen, terwijl tal van reisorganisaties de reiziger niet beschermen terwijl dat wettelijk verplicht is”, aldus ANVR-directeur Frank Oostdam.

“Met deze lijst pretenderen wij niet een volledig overzicht te geven. Wel willen wij de consument er op attenderen vóór het boeken van een reis te checken of een reisonderneming is aangesloten bij SGR, GGTO of op een andere wijze een vergelijkbare garantieregeling biedt.”

Dat het in de afgelopen vijf jaar publiceren en regelmatig actualiseren van genoemde signaleringslijst een succes is, blijkt uit het feit dat dankzij dit ANVR-initiatief naast SGR ook andere alternatieve garantiefondsen zijn opgericht voor kleinere touroperators, vaak niet aangesloten bij ANVR.

Het bijhouden, aanschrijven, controleren en naleven van de signaleringslijst -waar nu zo’n 100 reisbedrijven op staan- neemt echter dermate veel tijd in beslag van de brancheorganisatie dat zij deze taken neerlegt, teruglegt bij de ACM, de organisatie die in Nederland formeel verantwoordelijk is voor toezicht op naleving van dit artikel uit het BW.

Consumenten kunnen nog steeds melding maken van reisbedrijven waarvan zij vermoeden dat deze zich niet houden aan de garantieregeling via www.consuwijzer.nl.