“Ik ga allereerst uit van samenwerking met Schiphol en het kabinet. Ik ben van huis uit niet zo activistisch, maar als het erop aankomt, is Amsterdam vanaf nu een activistische aandeelhouder van Schiphol”, aldus de Amsterdamse wethouder Hester van Buren.

Van Buren zegt in een interview met Het Parool: “We zijn nu voor krimp, nachtsluiting en geen privéjets.” De luchthaven moet volgens haar met 12% moet krimpen om de overlast voor omwonende te verminderen. Het college zal zich volgens Van Buren harder gaan opstellen als aandeelhouder om dat te bereiken.

Lees ook: Amsterdam wil af van cruiseschepen in de binnenstad: motie aangenomen.

Tegen

Het demissionaire kabinet wil een max van 452.500 starts en landingen per jaar, maar volgens Van Buren moet dat naar maximaal 440.000 vluchten. In de krant zegt ze tijdens aandeelhoudersvergaderingen tegen voorstellen te stemmen die niet in lijn zijn met de nieuwe koers.

Herrie

De gemeente Amsterdam heeft 20,03% van de aandelen van Schiphol in bezit en de Nederlandse staat bijna 70%. Daarnaast zijn Rotterdam en Schiphol zelf aandeelhouder. Ook met 20 procent kunnen we flink herrie maken over geluidshinder. Ik ben ervan overtuigd dat lawaaimaken helpt – in Den Haag, maar ook in Brussel. En ook over dingen waar we als stad niet over gaan, zoals internationale treinen.”

Voel verantwoordelijkheid niet

Waar Van Buren de luchthaven Schiphol als medestander ziet, zegt ze in het interview met Het Parool teleurgesteld te zijn in de rest van de luchtvaartsector. “Ik heb gesproken met Marjan Rintel, de ceo van KLM, en ik heb de mensen van de privévliegtuigen aan tafel gehad. Er wordt veel beloofd, maar laat het eerst maar zien. Ik voel die verantwoordelijkheid nog niet bij de luchtvaartsector.”

Foto: Protasov AN/Shutterstock.com.