CoronavirusNieuws

EU: Vrij reizen in Europa met geldige QR-code

Deel dit artikel

De Europese Raad vindt dat het bezit van een geldig digitaal COVID-certificaat van de EU in principe voldoende moet zijn om tijdens de pandemie te kunnen reizen. Lidstaten zouden daarmee moeten stoppen met test- of quarantaine-eisen voor reizigers met een geldige QR-code. De EU heeft haar lidstaten opgeroepen om de gemeenschappelijke regels snel toe te passen, maar lidstaten mogen zelf weten of ze de aanbevelingen doorvoeren.

“Het is belangrijk dat de lidstaten gevolg geven aan deze overeenkomst en de overeengekomen regels onverwijld toepassen. Elke lidstaat beslist op basis van de omstandigheden waarmee hij wordt geconfronteerd, maar Omicron heeft zich inmiddels over heel Europa verspreid en het is tijd om te kijken naar de stopzetting van de extra reismaatregelen die een aantal lidstaten de afgelopen weken hebben ingevoerd en die reizen in de hele EU omslachtiger en minder voorspelbaar maken”, aldus Stella Kyriakides (EU-Commissaris voor gezondheid) en de Didier Reynders (EU-Commissaris voor Justitie).

“In principe zouden er geen bijkomende beperkingen voor houders van het Europese digitale COVID-certificaat moeten zijn”, aldus de twee commissarissen. “De geldigheidsduur van het certificaat wordt 270 dagen. Alle maatregelen die het vrije verkeer beperken, moeten niet-discriminerend en evenredig zijn. De lidstaten mogen in beginsel de toegang niet weigeren aan personen die uit andere lidstaten reizen.”

Eerder vandaag lieten Europese vervoers- en toerismeverenigingen weten zich zorgen te maken over de nieuwe lappendeken van regels in Europa. Verschillende EU-landen – waaronder Frankrijk, Italië, Denemarken en Malta – besloten de geldigheidsduur van vaccinatiepassen voor nationaal gebruik te verkorten tot zeven of drie maanden. Een aantal landen heeft ook aanvullende testvoorschriften ingevoerd die gelden voor gevaccineerde/herstelde EU-reizigers.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Zorgen om nieuwe lappendeken van regels in Europa

Volgende bericht

(Video) Disneyland Paris onthult de feestelijke details van de 30e verjaardag

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.