CoronavirusNieuws

Reisadvies Kroatië terug naar oranje

Op dit moment is in Kroatië de besmettingsgraad van het coronavirus toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aan gepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen), dat laat Buitenlandse Zaken weten op haar website.

“Reis alleen naar Kroatië als dat noodzakelijk is. Na een verblijf in Kroatië krijgt u bij terugkeer in Nederland het dringende advies om veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.”

TravelPro sprak met een van de woordvoerders van het Minister Buitenlandse Zaken voor een verdere toelichting: “Deze aanscherping heeft te maken met de toenemende besmettingen van het coronavirus in het land. De RIVM houdt de situatie in alle landen goed en extra in de gaten en zodra dit instituut oordeelt dat een besmettingsgraad in een land dermate hoog is, dat het niet meer verantwoord is voor Nederlanders om er naartoe te gaan en met het oog op het mee terugnemen van het virus naar Nederland, kan de RIVM ons adviseren om het reisadvies – in dit geval – op oranje te zetten. Dat is nu gebeurd met Kroatië.”

Het héle land op oranje
Op de vraag waarom BuZu het Nederlandse reisadvies voor een heel land heeft aangescherpt en niet gekozen heeft voor ‘slechts’ een bepaalde regio, antwoordt de woordvoerder: “Wij gaan af op het advies van de RIVM. Het aantal besmettingen is te ver opgelopen en niet plaatselijk. Daarom is er gekozen voor een aangescherpt reisadvies voor het hele land.”

Haaks tegenover Duits reisadvies
Opvallend is dat het Duitse reisadvies voor Kroatië niet is aangescherpt. ‘Alle burgers van de EU-lidstaten mogen Kroatië onbeperkt binnenkomen. Bij binnenkomst worden de contactgegevens van reizigers geregistreerd voor de duur van hun verblijf in het land.’ Daarnaast is er geen 14-daagse binnenlandse quarantainevereiste meer voor binnenkomsten in Kroatië. Het indienen van een gezondheidscertificaat/COVID-19 negatief certificaat is ook niet langer vereist.’

Ook het Belgische reisadvies voor Kroatië is onveranderd en schrijft voor: ‘Sinds 1 juli kunnen EU-burgers en personen met permanent verblijf in de EU opnieuw zonder enige beperking Kroatië betreden.’

© 2020, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

4 Reacties

 1. Yvon Babic
  22 juli 2020 at 13:26

  Precies zijn niet goed wijs in Nederland, hier wordt alles veel beter gehandhaafd als in Nederland!! En zijn veeeel minder besmettingen, en het gaat alweer dalen.
  Dus vanwaar het negatief reisadvies??????

 2. Ricky
  21 juli 2020 at 19:31

  Idd. Miljarden ten koste van Nederlandse inwoners (ook de zorghelden) naar Zuid Europa en opeens is Italië niet meer gevaarlijk maar Kroatië wel……

 3. Gerard
  21 juli 2020 at 16:26

  Het is weer heel bijzonder dat de adviezen per land zo verschillen. Ik kan ook niet stellen dat ik het RIVM altijd kan betrappen op transparantie en logica. Een collega van me geniet daar (tot nog toe) van een onbezorgde vakantie. Het RIVM blinkt tot nog toe vooral uit in het blijven hangen in mantra’s en het aansturen op vaccinatie(s) en er is geen enkele ruimte voor een tegengeluid, ook al blijkt nu steeds vaker dat deze regelmatig een stuk beter en onderbouwder waren dan hun eigen visie. Het wordt heel erg hard tijd voor een Europese richtlijn en niet het ene land dít en het andere land dát.

 4. […] Reisadvies Kroatië terug naar oranje […]

Vorige bericht

KLM naar zeven bestemmingen in de Golfstaten en start met Riyad

Volgende bericht

Uitbreiding Sunair: stedentrips in Nederland en vakanties Waddeneilanden

Auteur

Dylan Cinjee

Dylan Cinjee

Dylan is begonnen als stagiair bij TravelPro. Na zijn stage kreeg Dylan de kans om te blijven bij TravelPro als lid van de redactie. Tijdens deze periode heeft Dylan zijn Bachelor in Tourism Management gehaald.