CoronavirusNieuws

Wel of geen oranje reisadvies voor (alle) Canarische Eilanden?

Deel dit artikel

Wordt het reisadvies voor de Canarische Eilanden deze week net als in België (met ingang van woensdag wordt de gehele eilandengroep rood) gewijzigd en zo ja, gaan alle eilanden dan op oranje of wordt er doorgepakt op een meer gedifferentieerde advisering? Het is een vraag die velen in de branche op dit moment bezighoudt. 

Tijdens de laatste twee updates van de ECDC kleurden de gehele eilandengroep al oranje, waar de Spaanse data verschillende besmettingscijfers per eiland laten zien. Zo staat Tenerife (vandaag) op een gemiddelde (over de afgelopen veertien dagen) van 171,06 per 100.000 inwoners, maar ligt het gemiddelde van Gran Canaria (over de afgelopen veertien dagen) met 56,23 per 100.000 inwoners een stuk lager. De laatste dagcijfers dateren van 30 juni met 48 besmettingen voor Tenerife en 41 besmettingen voor Gran Canaria.

Buitenlandse Zaken laat aan TravelPro weten de adviezen van het RIVM op te volgen. Een woordvoerder van het RIVM laat aan TravelPro weten: “Wij maken voor de risicoanalyse gebruik van de ECDC-data en zij maken geen onderscheid tussen de verschillende eilanden, dus wij krijgen de Canarische Eilanden als groep aangeleverd. Zo wordt er ook naar gekeken. Als er een verschil is tussen de eilanden en het wordt niet zo gedifferentieerd aangeleverd, dan geldt gewoon wat we doorkrijgen.”

Bekijk hier de TravelPro Barometer.

Per 1 juli jl. heeft Buitenlandse Zaken de drempelwaarden voor de incidentie, ofwel het aantal besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen veertien dagen, versoepeld. Een gebied wordt daarmee sinds 1 juli oranje als de incidentie boven 200 per 100.000 inwoners per veertien dagen ligt. Dit was voor 1 juli nog 150.

Overigens is deze drempelwaarde niet het enige waar naar wordt gekeken met betrekking tot de reisadviezen. Het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) adviseert, op basis van de analyses van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) , het ministerie van Buitenlandse Zaken op het gebied van risico’s voor de gezondheid van reizigers en de risico’s voor de volksgezondheid in Nederland.  Er wordt ook gekeken hoeveel er wordt getest, er wordt gekeken of en hoe vaak een zorgelijke virusvariant voorkomt in een bepaald land en Nederlandse ambassades en consulaten monitoren continu de situatie in het land en de regio waar zij werken.

Op dit moment is het reisadvies voor de Canarische Eilanden evenals dat voor de Balearen nog geel en kleurt het vasteland van Spanje oranje. Vooral in Barcelona (265), Valencia (170), Córdoba (213) en Granada (190) ligt het gemiddelde over de afgelopen veertien dagen per 100.000 inwoners hoog.


Deel dit artikel

1 Comment

  1. Jan
    7 juli 2021 at 11:08

    Die hele systematiek van reisadviezen is een farce, zeker voor mensen die geheel gevaccineerd zijn

Vorige bericht

Turkish Airlines verhoogt capaciteit tussen Amsterdam en Turkije

Volgende bericht

‘Niet reisadviezen zijn grillig, maar ontwikkeling pandemie’

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.