Blogs

ZRA

De zelfstandig reisagent is volwassen geworden, we kunnen er niet meer omheen.

Waar deze groep reis enthousiastelingen eerst nog leed aan een ‘tupperware’ imago is dat nu voorbij. Steeds professioneler wordt er gewerkt en ook hun marktaandeel in de reizenverkoop stijgt stevig. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen de ZRA’s; waar de ene het erbij doet als hobby met als leuke bijkomstigheid regelmatig een studiereis, is de ander heel bedrijfsmatig bezig en realiseert een prima inkomen op die manier. Door de groei van het aantal ZRA’s in aantal, maar zeker ook in omzet; er zijn erbij die een aardige reisbureauomzet draaien, of die ook daadwerkelijk een stenen reisbureau runnen ontstaat er nu scheefgroei.

Elk reisbureau moet zijn ANVRlidmaatschap betalen en aangesloten zijn bij de SGR, waardoor zij prima te controleren zijn. Voor de ZRA’s gebeurt dat bij de SGR in een soort paraplumodel: de organisatie is aangesloten en daarmee al hun ZRA’s. Het is natuurlijk wachten op de eerste ramp, de controle op deze groep is volgens mij onder de maat. Natuurlijk gun ik hen hun welverdiende succes – werkelijk heel knap wat er gepresteerd is – maar dat schept ook verplichtingen. Waar een ieder het heeft over een ‘level playing field’ is er hier dus nog wel iets te regelen.

Ik vind dat hier voor de ANVR een schone taak is weggelegd. Het gaat hier niet om de contributie maar om regulering. Dus allemaal een eigen ANVR-nummer met een heel klein beetje contributie, of contributie naar omzet. Daar zijn variabelen genoeg voor te bedenken.

Tom van Apeldoorn
t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

P.s. Niet boos worden maar eerst drie keer lezen.

© 2013 – 2012, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

2 Reacties

 1. 27 juli 2012 at 13:56

  beste Tom,
  Eens met je analyse dat de ZRA’s in een korte tijd niet meer zijn weg te denken in onze sector. Zo zie je maar weer dat als je maar toegevoegde waarde levert er een plek onder de zon is voor een groot aantal (nieuwe )spelers. Die toegevoegde waarde bleek ook weer tijdens de verkiezing van de beste ZRA van het jaar. Persoonlijke benadering, inspelen op de wens en behoefte van de klant, enorme kennis van zaken en dat allemaal gecombineerd met een grote betrokkenheid en passie voor het vak maakt dat de zelfstandige reisadviseur perfect voorziet in een behoefte. zeker in een redelijke nieuwe groep is het verschil tussen goed en iets minder goed en zelfs slecht erg groot. Kan ook niet anders. De groep zelfstandige reisadviseurs weet zelf ook dat ze verder moeten gaan zich te professionaliseren willen zij het succes van de afgelopen tijd continueren (en dat weten de terechte winnaars van afgelopen jaar Katoesja en Marlies als geen ander). Daarvoor staan wat mij betreft de zelfstandige reisorganisaties (de paraplus waaronder veel zra’s werken) garant. Daar moet de kwaliteisborging plaatsvinden, daar moet gezorgd worden dat de Zra’s steeds professioneler kunnen werken.
  De ANVR heeft uitstekende contacten met deze zelfstandige reisorganisaties en wij beschouwen hen formeel gesproken als reisagent met filialen, waarbij de filialen in dat geval de zra’s zijn. Dat geeft een hoop voordelen voor de organisaties en de zra’s. Dat houdt ook in dat wij tav contributieheffing de ZRA hetzelfde behandelen als de reisbureau’s met filialen. Een reisbureauketen betaalt bij ons 1 vast contributiebedrag en 1 bedrag naar rato van omzet. Dat is bij zelfstandige reisorganisaties en zra’s ook het geval. Maw de zra’s betalen al op basis van omzet via hun zelfstandige reisorganisatie waar zij zijn aangesloten. Ik ben het helemaal eens met de stelling dat ook deze nieuwe groep zich aan bepaalde verplichtingen moet houden. Dat doen zij ook in deze constructie waarbij wij in goed overleg met de bestaande zelfstandige reisorganisaties er goed op letten dat er geen regels worden overtreden. Overigens doen wij dit weer in goed overleg met SGR.
  Lang verhaal kort: via onze contructie tw dat voor ons de ZRA hetzelfde is als een filiaal van een reisbureau zorgen wij ervoor dat de ZRA via zijn overkoepelende organisatie zich aan dezelfde regels houdt die ook aan het filiaal van een reisbureau worden gesteld. Af en toe wrijft dat en schuurt dat voor de ZRA (websites en logo gebruik bijv) maar ik denk dat we hiermee ervoor kunnen zorgen dat de zra een eigen plek krijgt binnen de anvr en dat ook op de lange termijn houdt.

 2. 27 juli 2012 at 12:01

  Hallo Tom,

  Ik heb het maar 1 keer hoeven lezen (Katoesjka) en gezien het feit dat wij dit jaar verkozen zijn tot de nummer 1 ZRA van Nederland, begrijp je wellicht dat wij dit punt ook wel besproken hebben tijdens de verkiezing.

  Het ANVR- en SGR hebben hier ook nog over gesproken bij de uitreiking en ook nog contact gehad hierover met ons, maar zij kunnen beter eerst eens naar de constructies kijken en dan met een goed voorstel komen, waardoor de ZRA’s ook een keuze hebben om zich aan te sluiten of niet. Dan zal je zien dat er al een grote scheiding zal komen in de ZRA types.

  Maar, vergeet niet, de paraplu’s zijn voor veel ANVR’s (dus reisburo’s of overkoepelende clubs zoals een travelclub etc…) een bron van inkomsten, groei van aantal boekingen, leerzame samenwerkingen en krachtenbundeling, die voor vele PTA’s prettig is en ook nodig. Dus als wij allen een eigen ANVR krijgen, loopt het niet meer scheef, maar wel fout met een aantal kleinere partijen. Dat is hen ook niet gegund natuurlijk.

  Dus wat is wijsheid in deze ?
  Eerst maar eens met de tijd mee gaan en samen onze krachten bundelen om het perfect beeld te krijgen ?? De schone taak voor de ANVR ligt er zeker en wij zijn benieuwd naar de voorstellen van hen.

  Laat we duidelijk zijn; onze harten liggen in de reiswereld en hopen nog heel lang met elkaar dit vak met passie en inzet, te mogen uitoefenen met de kanjers die er nu zijn !!

  Succes voor iedereen en een fijn weekend allemaal !

Vorige bericht

TUI Nederland in actie tegen kindersekstoerisme

Volgende bericht

Europeesche gelooft in reisagent

Auteur

Tom van Apeldoorn

Tom van Apeldoorn

Tom is een zelfstandig ondernemer in hart en nieren en heeft inmiddels zijn sporen verdiend in uitgeversland, zijn hobby is zijn werk en dat straalt hij ook uit.