TravelBird heeft vandaag de verkoop van online reisaanbiedingen moeten stopzetten en surseance van betaling moeten aanvragen, na het uitblijven van nieuwe investeringen.
TravelBird is lid van de SGR en ANVR. Dat betekent dat reizigers die een reis via TravelBird hebben geboekt, zijn gedekt onder de voorwaarden van de garantieregeling van de SGR. Reizigers die via TravelBird hebben geboekt, worden door de SGR gecontacteerd met meer informatie. Op haar website meldt SGR dat informatie voor klanten die al op vakantie zijn zo spoedig mogelijk volgt.
SGR adviseert klanten dringend om in alle gevallen geen betalingen meer aan TravelBird BV te doen voor nog niet aangevangen reizen. Ook niet op uitdrukkelijk verzoek van de bewindvoerder (of curator).
Consumenten die rechtstreeks bij TravelBird BV een reis onder de SGR-garantieregeling hebben geboekt met een vertrekdatum na vandaag wordt verzocht te wachten met het inzenden van hun claim. SGR wil eerst uitzoeken op welke manier het claims het snelst kan afhandelen. Betalingen gedaan na 31 oktober 2018 worden niet meer door SGR gegarandeerd.
TravelBird is na de start in 2010 explosief gegroeid en was in de eerste helft van 2018 voor het eerst winstgevend. Door seizoensfluctuaties is er de afgelopen maanden een achterstand in betalingen aan partners ontstaan. Daardoor stopte onder andere Fletcher Hotels met het aanbieden van overnachtingen via de website. De hotelketen liet mensen met een TravelBird-boeking weten dat ze bij inchecken nogmaals moesten betalen wanneer TravelBird de hotelketen nog niet had betaald.
TravelBird, waar 350 mensen werken, laat weten dat het actief op zoek is gegaan naar extra financiering. “Helaas is dit niet tijdig gelukt”. Eind vorig jaar werd TravelPro nog uitgenodigd op het kantoor waar Steven Klooster, die in juni 2017 aan de slag ging als CEO van TravelBird, een toelichting gaf op de jaarcijfers.
Klooster liet destijds weten dat TravelBird zich had gestabiliseerd in de Europese top-3 van sites voor reisaanbieding. Waar Secret Escapes het beste scoort, gevolgd door Voyage Prive, stond TravelBird in haar tak van sport volgens Klooster op een derde positie. Nummer vier, Travador, volgde op verre afstand.
In onderstaand video-interview laat Klooster weten dat ze destijds niet op zoek waren naar nieuwe investeerders. “We hebben anderhalf jaar geleden een lening opgehaald en dat is voldoende en we kunnen nu zelf de broek ophouden.”
Lees onder de video ook het uitgebreide interview ‘TravelBird: dood vogeltje of adelaar?’ met oprichter Symen Jansma en Steven Klooster dat TravelPro in oktober 2017 publiceerde.
2 reacties